Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

A belégzésben szerepet játszó izmok edzése növeli a sportteljesítményt!

A légzésben résztvevő izmok:

BELÉGZÉS

A belégzés egy aktív folyamat, amelynek kapcsán a mellkas térfogata tágul.
A belégzést végző izmok a következők:
1.) Rekeszizom (diaphragma) a nyugalmi légzést biztosító legfőbb izom, amely a nagyobb nyomású hasüreget tökéletesen elválasztja a mellüregtől. Ez egy hatalmas izmos-inas mozgékony lemez, amelynek van egy centrum tendineumnak nevezett inas része, illetve az ezt körülvevő pars muscularisnak nevezett izmos része. A rekeszizom jobb és baloldalon kupolaszerűen a mellkas üregébe hatol. A rekesz középállásában a bal oldali kupola eléri az V borda magasságát, a jobb oldali kupola pedig a IV. borda magasságát. Légzéskor a kupolák erről a szintről süllyednek, vagy emelkednek. A rekeszizom összehúzódása a mellüreget cranio-caudalis irányba növeli (hosszirányú tágulás). Nyugodt légzésnél kb. 2cm-el, ereszkedik lejjebb a rekeszizom, a mellkas térfogata kb. 500ml-el nő, 0,5 l levegőt ventillál. A különböző testhelyzetekben a rekeszizom helyzete változik, a légzőgyakorlatok kivitelezésénél ez egy fontos szempont!
A mellkasnak a haránt irányú és nyílirányú tágulását (hátulról felülről, előre lefelé) a külső bordaközti izmok teszik lehetővé. A külső bordaközti izmok tehát a belégzést segítő, rövid-lapos izmok, amelyek a mély mellkasizmok csoportjába tartóznak, és belégzéskor emelik az alsó bordákat.
2.) A belégzést segítő nagyobb izmok:

  • Mély nyakizmok ( elülső ferde nyakizom (m. scalenus anterior), középső ferde nyakizom (m. scalenus medius), külső ferde nyakizom (m. scalenus posterior)
  • Felületes nyakizmok: – fejbiccentő izom (m. sternoscleidomastoideus)
  • Nagy mellizom (m. pectoralis major)
  • Kis mellizom (m. pectoralis minor)
  • Kulcscsont alatti izom (m. subclavius)
  • Elülső fűrészizom (m. serratus anterior)
  • Bordaemelő izmok (mm. levatores costarum)
  • Széles hátizom (m. latissimus dorsi)

KILÉGZÉS

Nyugodt légzés esetén a légzés egy passzív folyamat, ilyenkor a belégzőizmok elernyednek. Erőltetett kilégzés esetén a kilégzés egy aktív folyamat, ilyenkor a kilégzőizmok dolgoznak.
Az erőltetett kilégzésben résztvevő izmok:

  • Belső bordaközti izmok, süllyesztik a bordákat
  • Haránt mellkasizom (m. transversus thoracis),
  • Hasizmok:

-külső ferde hasizom (m. obliqus externus abdominis)
– belső ferde hasizom (m. obiqus internus abdominis)
– haránt hasizom (m. transversus abdominis)
– egyenes hasizom (m. rectus abdominis)
– négyszögű ágyékizom (m. quadratum lumborum)

Nőkre leginkább a mellkasi légzés, férfiakra pedig a hasilégzés a jellemző
A sportolókra a megnövekedett oxigénigény miatt a hasilégzés jellemző. A belégzésben szerepet játszó izmok edzése növeli a sportteljesítményt. A mellizmok túlzott növelése statikai szempontból sem előnyös és akadályozhatja a mellkas tágulását is.

fotó: sxc.hu