Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Alsó végtagi tengely deformitások, tengelyállás eltérések (O láb, X láb, stb.)

Akkor beszélünk normális (O fokos) tengelyállásról, amikor alaphelyzetben a distalis végtagrész (lábszár) a proximális végtagrész (combcsont) tengelyének a tökéletes folytatásába esik. Normál tengelyállás esetén a végtagi ízületek mediális (belső) és lateralis (külső) oldala egyformán terhelődik. Kóros tengelyállás esetén a deformitás típusának és helyének megfelelően az ízületek külső vagy belső oldala jobban igénybe van véve, amit kopás előtti stádiumnak tekinthetünk. A tengelyállás eltéréseket a szakember fizikális vizsgálattal is megállapíthatja, sőt a nagymértékű eltérések esztétikai problémát is jelenthetnek, de a precíz értékelés miatt röntgenvizsgálatot célszerű végezni. A röntgenfelvételen az esetleges tengelyeltérés okát illetve a görbület mértékét is jól lehet látni. A tengelyeltérések mértékét fokban adjuk meg. Az alsó végtagok tengelyállását állva, terhelés mellett is célszerű vizsgálni.

Kóros tengelyállás típusok:

  1. Varus helyzet (O típusú tengelyállás) – ilyenkor a distalis végtagrész (lábszár) hossztengelye a proximalis végtagrész (comb) hossztengelyéhez viszonyítva, frontális síkban a test középvonala felé tart.
  2. Valgus helyzet (X típusú tengelyállás) – ilyenkor a distalis (alsó) végtagrész hossztengelye frontalis síkban, a proximalis (felső) végtagrész hossztengelyétől kifelé (lateral) felé tér ki.
  3. Hyperextenzio vagy Recurvalt tengelyállás – ilyenkor a normál extenzónál nagyobb mértékű nyújtásról van szó nyílirányú (sagittalis) síkban. (Megkülönböztetünk, un. antecurvatiót, amikor a görbület konvexitása előrefelé néz, és retrocurvatiót, amikor a görbület konvexitása hátrafelé néz)
  4. Axiális rotációs (torziós) tengelyállás – ilyenkor az érintett végtagrésznek a végtag hossztengelye körüli csavarodásról beszélünk.

A tengely deformitások okai:

 

  • Csontanyagcserezavar (pl. Rachitis, Paget-kór)
  • Asepticus csontelhalás
  • Ízületi tok-, szalaglazaság
  • Veleszületett kötőszöveti lazaság
  • Rossz statika, statikus elváltozások
  • Combcsont és a lábszárcsont növekedési zavara
  • Rossz helyzetben gyógyult törések
  • Ízületi kopások

A tengelyeltéréseket fiatalkorban, (természetesen a deformitás mértékétől függően) speciális, személyre szabott gyógytornával korrigálni-, felnőtt korban pedig igen jó eredménnyel stabilizálni lehet.

Ha még nincs panasza, illetve fájdalma, de tengelyállás problémával küszködik, feltétlen jelentkezzen be állapotfelmérésünkre, a Súlypont Ízületklinikára, és időben tegyen meg mindent azért, hogy ne legyen később ízületi kopása.

A tengely deformitás nem csak esztétikai szempontból jelent problémát, hanem kezeletlen esetben ízületi kopáshoz vezethet!