Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Testünk legerősebb izomcsoportjának, a négyfejű combizomnak (m.quadriceps femoris)a sérülései

A négyfejű combizom a térdízület egyetlen feszítő izma, tehát az egyenes testtartásban, a járásban nélkülözhetetlen szerepet tölt be, hajlított térdízület mellett a test súlyát tartja. A sportolóknál különösen fejlett izom, hiszen minden sportmozgás alapvető feltétele a jó erős combizom.

A comb formáját meghatározó nagy izomcsoport 4 önálló fejjel ered:

  1. m. rectus femoris (egyenes combizom) – az elülső-alsó csípőtövisen (spina iliaca anterior inferior) és az ízületi vápa (acetabulum) felső szélén ered, és áthidalja a csípőízületet és a térdízületet is. Az egyenes combizom a csípőízületet hajlítja, hajlított csípőízület és feszített térdízület mellett a combot emeli.
  2. m. vastus medialis (belső vaskosizom) a combcsont belső oldalán, a térdkalács felé húzódik, a csípőízületet nem hidalja át, csak a térdízületet. A belső vaskosizom a térdkalácsot medialis irányba húzza (megakadályozza, hogy oldalra csússzon)
  3. m. vastus intermedialis (középső vaskosizom) az egyenes combizom alatt, elrejtve található, a combcsont elülső felszínén halad a térdkalács felé, a csípőízületet nem hidalja át csak a térdízületet.
  4. m. vastus lateralis (külső vaskosizom) a comcsont külső oldalán fut a belső vaskos izom rostjaival ellentétes irányba a térdkalácsig. A csípőízületet nem hidalja át csak a térdízületet. A térdkalácsot lateral felé húzva megakadályozza annak oldal irányú elcsúszását.

A m. quadriceps erős innal – ligamentum patellae – a sípcsont érdességén, tuberositas tibiae-n tapad.
Az izom edzése:
• súlyzóval: guggolás súlyzóval, emelt sarokkal. Nyomás lábbal.
• súlyzó nélkül: kerékpározás, sprint (gyors) futások, helyből ugrások, síelés

A négyfejű combizom anatómiáját figyelembe véve, a comberősítő gyakorlatok összeállításánál tehát figyelembe kell venni, hogy nyújtott csípőízület mellett mind a 4 fej egyszerre működik (pl. nyújtott csípőízület melletti lábemelések) hajlított csípőízület esetén a rectus femoris-t kikapcsoljuk a működésből, ilyenkor csak a vastusok működnek!

A négyfejű combizom gyakoribb sérülései:

  • Térdkalács alatti- (patella-ín), térdkalács feletti- (quadriceps-ín) ín szakadása gyakori sérülés. Ennek milyen jelei vannak? Teljes quadriceps-ín szakadásnál a térdkalács, a combizom feszítésére nem mozdul, teljes patella-ín szakadásnál pedig a térdkalács az ellenoldalinál magasabbra (a csípő felé) kerül. Az inak részlegesen is szakadhatnak, erre érdemes odafigyelni!
  • A térdkalácsszalag steril gyulladásának kiváltó oka pedig a gyakori vagy túl nagy súllyal történő térdhajlítás (pl.súlyemelők, vívók)
  • Jellegzetes sérülés az izomcsoport zúzódása, bevérzése külső behatásra
  • Az izompólya beszakadása is előfordulhat nagyobb erőbehatásra

A négyfejű combizom (m. quqdriceps femoris) gyengülése vagy hiánya következtében, a térdízület instabillá válik, páciens a térdét feszíteni nem tudja, járás közben előredől, a támaszkodási és elrugaszkodási fázis időben lecsökken. A térdízület instabilitásának pedig térdízületi kopás a következménye.
A sérülést követő elsősegélynyújtás:
A sportterhelés folytatása tilos! A sérült végtag tehermentesítése, felpolcolása, rögzítése, szükség esetén jegelése javasolt. A későbbi térdízületi kopás elkerülése miatt, szakorvosi vizsgálat ajánlott.

Rehabilitáció:
A sportsérüléseket követő rehabilitáció a sérülés mértékének és a páciens aktuális állapotának a függvénye. Az ortopéd szakorvos kompetenciája eldönteni, hogy konzervatív kezelése elegendő-e vagy műtétre van szükség.
A komplex konzervatív kezelés leghatékonyabb gyógymódja a személyre szabott gyógytorna, amelynek célja:

  • Fájdalommentes mozgás létrehozása,
  • Az ízület stabilitásának helyreállítása (izomerő, propriocepció)
  • A térdízület teljes mozgásterjedelmének lehetőség szerinti visszaállítása (hyperextenzió tilos!),
  • A térdízület tehermentesítése (medencekorrekció)
  • Felkészítés a nagyobb vagy intenzívebb terhelésre, sportolásra

Esetleges műtét után is kötelező a rehabilitáció!
Az utókezelési protokollnak tartalmaznia kell:

  • a tehermentesítés idejét,
  • a sportterhelés (futás, irányváltoztatás) kezdetének lehetséges időpontját
  • a mozgásterjedelem korlátozásának mértékét és idejét.

Egy stabil jó funkciójú térdízület elérése érdekében, ne egyedül próbája „formába hozni magát”, inkább forduljon szakemberhez, diplomás gyógytornászhoz.

fotó: sxc.hu

Lehetséges kezelések