Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Amit a combizom erősítésről érdemes tudni! Nyújtható-e a combizom?

A négyfejű combizom (m. quadriceps femoris) a térdízület egyetlen feszítő izma, a legnagyobb térd stabilizátor, tehát az egyenes testtartásban, a járásban nélkülözhetetlen szerepet tölt be, hajlított térdízület mellett a test súlyát tartja. Minden sportmozgás alapvető feltétele a jó erős combizom.

Ahhoz, hogy megfelelően edzhessük, vagy sérülés esetén megfelelő rehabilitációt végezzünk, fontos ismerni az említett izom anatómiáját

A quadriceps izom 4 feje:

  • rectus femoris (egyenes combizom)
  • vastus medialis (belső vaskosizom)
  • vastus intermedialis (középső vaskosizom)
  • vastus lateralis (külső vaskosizom)

A comberősítő gyakorlatok összeállításánál tehát figyelembe kell venni, hogy nyújtott csípőízület mellett mind a 4 fej egyszerre működik (pl. nyújtott csípőízület melletti lábemelések) hajlított csípőízület esetén a rectus femoris-t kikapcsoljuk a működésből, ilyenkor csak a vastusok működnek!

Az edzéstervezés szempontjai:

  • az edzeni vágyó anamnézise, alkati adottságai
  • az aktuális edzettség felmérése

Az edzéstervezés célja:

  • a szervezet hozzászoktatása a rendszeres terheléshez
  • alap erőnlét és kondíció megszerzése
  • a gyakorlatok helyes kivitelezésének megtanulása

Gyenge combizom esetén javasolt gyakorlatok:

Gyenge combizmok esetén egyszerű izometriás comberősítő gyakorlatokat végezzünk. A fájdalommentes izommunkára ez a fajta izomerősítés a legmegfelelőbb, mert ilyenkor az izom megfeszítését majd elernyesztését nem kíséri ízületi elmozdulás.

1.) Hanyattfekvés (alkartámasz) combizom feszít-lazít.

2.) Alkartámasz, egyik láb emel fel-le; vagy hanyattfekvés és egyik láb talpon van addig, amíg a másikat emeljük fel-le, az ismétlésszám mindig az aktuális állapot függvénye (derékfájás esetén kettő lábat egyszerre ne emeljünk!)

3.) Biciklizés hanyatt fekve, derékkímélő, ha könyöktámaszban helyezkedünk el

Comberősítés haladóknak:

Soha ne feledkezzünk meg az edzést megelőző alapos bemelegítésről!

A comb edzésének alapvető gyakorlata a helyesen kivitelezett, rendszeres guggolás. Igazán feszes combok nem fejleszthetők guggolás nélkül. A gyakorlatok tökéletes kivitelezése az elsődleges cél, részben azért, mert a gyakorlat hatásfoka akkor maximális, ha helyesen végezzük, részben pedig azért, hogy megelőzzük a sérüléseket.

1.) Vállszélességű terpesz, a térdek enyhén hajlítva, a karok mellmagasságban összekulcsolva vagy csípőn, akár tarkón. Magunk alá billentett popsival és egyenes háttal guggolunk (nem mélyre) úgy, hogy a combok párhuzamosak legyenek a talajjal. Csak a comb vízszintes helyzetéig hajlítsuk a térdeket. Nagyon fontos figyelni arra, hogy guggolás közben a térd ne essen a boka elé, a felsőtestet feszesen tartva a hátunk mindig egyenes maradjon.

2.) u.a. A gyakorlat, kis súlyzóval (a sportolók, különösen a testépítők igen jelentős súlyokat emelgetnek, ezt mi szakmailag nem tartjuk gerincbarátnak, ezért nem javasoljuk)

3.) Talajon feküdjünk hasra, mélytartásban test mellett a karok, bokák összezárt helyzetben. Ebből a helyzetből szorítsuk össze a fenekünket, és összezárt lábainkat nyújtva emeljük meg a talajtól kb. 20 cm-re, és tartsuk meg 2-3 másodpercig. A terhelés mértékét fokozhatjuk a bokák közé szorított kis súlyok alkalmazásával.

4.) Lábnyújtás padon – Egy magas székre üljünk, (combjaink vízszintes helyzetben vannak) kényelmesen lelógathatjuk a lábunkat anélkül, hogy az a talajba ütközne. A lábfej „pipáló” helyzetében a bokára kis súlyt helyezzünk. A gyakorlat a lábszár függőleges helyzetéből indul. Nyújtsuk ki a térdünket a vízszintesig, majd engedjük le. Ezt a két mozgásfázist ismételjük.

5.) Lábhajlítás padon – Feküdjünk hasra egy padon úgy, hogy a kezekkel kapaszkodjunk meg a pad lábaiban, a térd és a lábszár a levegőben van. Bokáinkhoz kis súlyt erősítsünk, és hajlítsuk be térdeinket úgy, hogy bokáink közelítsenek a farizomhoz, majd engedjük vissza vízszintesig őket. Válasszuk ki a megfelelő ismétlésszámot és végezzük a feladatot.

4.)Térdhajlítás és nyújtás – Könyöktámaszban helyezkedjünk el a talajon. A lumbális gerinc védelme szempontjából ne hanyattfekvésben végezzük a gyakorlatot. Combjainkat emeljük és tartsuk meg függőleges helyzetben, lábszárainkat hozzuk vízszintes helyzetbe a talajjal. Bokáink közé szorítsunk kis súlyt. Ebből a helyzetből nyújtsuk ki a térdeinket függőlegesig, majd ezután hajlítsuk, be őket amennyire csak tudjuk. Talpaink a gyakorlat végzése közben nem érinthetik a talajt, a combunk pedig mindvégig függőleges helyzetű legyen.

4.) Egylábas felállás – Nagyon hatásos combizom fejlesztő gyakorlat haladóknak. Álljunk fel egy magasított padra, az egyensúly megtartásához mindig az ellenkező oldalon lévő kezünkkel kapaszkodjunk meg, mint amelyik lábunkon állunk. Ebből a helyzetből guggolást végezzünk a comb vízszintes helyzetéig, majd a térdnyújtással egy időben kifújjuk a tüdőnkből a levegőt. A gyakorlatot mindkét lábbal el kell végezni.

5.) Combfeszítő gép (Leg extension) használata

A gép kifejezetten a négyfejű combizom erősítésére lett kifejlesztve. A gépnek állítható háttámlája van, a comb hosszúságának megfelelően. A mozgáspálya kialakítása összhangban áll a lábnyújtás közbeni erőkifejtés útjával, tehát izomfejlesztéshez és sérülés utáni rehabilitációhoz egyaránt alkalmas. Az ízületek mozgásának a foka fel van tüntetve a gépen, ezáltal a mozgásterjedelem könnyen beállítható. A gép használata nem ajánlott Schlatter Osgood szindróma, súlyos térdízületi kopás vagy sérülés, illetve térdízületi gyulladás esetén.

Fontos! Figyeljünk az izomegyensúlyra, ne legyen erősebb a combizmunk, mint a hamstring izmok (combhajlítók)!

Nyújtható-e a combizom?

A combfeszítő (m.quadriceps) izomról kevesen tudják, hogy nem nyújtható izom, sőt, alig van olyan sportoló, aki ne próbálta volna nyújtani ezt az izmot.

Nyújtáskor, a 4 fejű combizom rectus femorisa nyúlik csak kb. 10-15 %-ot, az izom további 85-90%-a nem nyújtható. A vastusok csak térdhajlításkor (flexió) nyúlnak meg, viszonylag korlátozott mértékben (120fok) amikor a patella eléri a combhajlítókat. Tehát a combizom vastusai érdemben nem nyújthatóak.

A combizom gyakoribb sérüléseiről és rehabilitációjáról olvashat a következő linkre kattintva: http://www.sulypont.hu/blog/egyeb/testunk-legerosebb-izomcsoportjanak-a-negyfeju-combizomnak-m-quadriceps-femorisa-serulesei

Felhasznált irodalom:

  1. Fekete Ferenc: Az erő műhelyében. 2. bővített kiadás. Budapest, 1986. Sportpropaganda vállalat
  2. Dr. Fésűs László: Testépítés, izomfejlesztés. Budapest, 1988. Sport
  3. Tánczos Zoltán: fitnesz és személyi edzés. Budapest, 2014 Semmelweis Egyetem