Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Sacroiliacalis ízület disfunkciója okozta derék és lábfájdalom

Derék és lábfájdalom esetén a legtöbbször porckorong- vagy egyéb ágyéki gerinc degenerációra gondolunk, pedig a sacroiliacalis ízület (SI) disfunkciója is állhat a fájdalom hátterében.

Az SI ízülettel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók röviden:

SI fotó3

  • Az SI ízületnek synovialis és szalagos összeköttetése van, erős, fasciális elemek, és szalagok stabilizálják.
  • Legfontosabb szerepe a stabilizálás és teherbírás, a felsőtestsúlyát továbbítja az alsó végtagok felé.
  • Az SI-ben is van egy nagyon korlátolt mozgás, amely segíti a járást.
  • önstabilizáló funkciója van
  • lengéscsillapító szerepet tölt be

Mi okozza a fájdalmat?

Kóros biomechanika következtében, ha az ízület a funkcióját nem képes ellátni, az hozzájárul az SI-ízületből eredő fájdalom kialakulásához.

  1. Ha az SI ízületben túlmozgás (hiper-mozgékonyság) vagy instabilitás jön létre, akkor a fájdalom általában a derék és / vagy a csípőben jön létre, és az ágyék területére sugárzik.
  2. A fájdalom forrása lehet ugyanakkor az SI ízületben létrejövő hipomobilitás vagyis túl kismértékű mozgás, amely általában inaktivitás, sok ülés vagy ízületi gyulladást követően jön létre. Ebben az esetben a fájdalom általában az agyéki gerinc és/vagy a keresztcsont egyik oldalán érzékelhető, és az alsó végtagba sugározhat többnyire a térd feletti régiót érintve. Egyes esetekben a fájdalom a boka- vagy a lábfej felé is lesugározhat, az ülőideg okozta radiculáris tüneteket imitálva.

A sacroiliacalis ízületi diszfunkciót nehéz diagnosztizálni, különös tekintettel arra, hogy az elmúlt húsz-harminc évben, az előbb említett tünetekkel kapcsolatban a szakma inkább az ágyéki-gerinc degenerációja (porckorongsérv és egyéb porckorong-degeneració) okozta discogén fájdalmakra összpontosít.

Kiváltó okok

  • inaktivitás, ülő életmód, mozgáshiány
  • túl intenzív sportolás vagy szakszerűtlen sportolás
  • különböző típusú medence aszimmetriák
  • hirtelen mozdulatok
  • traumák
  • ízületi gyulladás

Kezelés

A sacroiliacalis ízületi rendellenességek (SI ízületi fájdalmak) kezelése általában konzervatív azaz nem sebészi.

  1. A nemzetközi protokoll szerint, a fájdalom és gyulladás csökkentése az elsődleges cél, ezért kezdetben, a pihentetés (aktív nyugalomba helyezés) és jegelés (15-20 perces intervallumokban) javasolt. A túlzott jegelés viszont veszélyes lehet, konzultáljon szakemberrel. Az intenzív fájdalom időtartamától függően 2 napról 2 hétig.
  2. gyógyszeres, injekciós kezelés, fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés, izomlazítás
  3. Kizárólag szakember ((ovos, gyógytornász) által végzett manipulációs technikák pl. fascia release terápia, triggerpont terápia, stb.
  4. Az egyik legfontosabb kezelési módszer, amely az ízület mozgástartományát tartósan képes rendezni és hosszú távú eredményt hoz, az a személyre szabott gyógytorna. A szakszerű medencestabilizálás egyéb korszerű technikákkal együtt minden esetben megoldást jelent.
  5. Hidroterápia, vízitorna
  6. Szakszerű masszázs
  7. Kinesio szalag
  8. Lágylézer- és egyéb elektromos kezelések a kezelés hatékonyságát fokozhatják

2017 szeptemberében, a Journal Physical Therapy Science-ben közölt tanulmány igazolja a gyógytorna, a manuálterápia és a kinesio tape jótékony hatását a sacroiliacalis diszfunkció kezelésében. A vizsgálatokban használt VAS és NPRS azt mutatta, hogy az említett fizioterápiás beavatkozások szignifikánsan csökkentették a sacroiliacalis diszfunkcióval összefüggő fájdalmakat. Továbbá egyértelművé vált gyógytorna nélkülözhetetlen szerepe a medence megfelelő dőlésszögének és stabilitásának létrehozásában, és középhelyzetben történő megtartásában.

Székely Réka, Súlypont Ízületklinika

Forrás

  1. Steven G. Yeomans, DC, Sacroiliac Joint Dysfunction (SI Joint Pain), SpineHealth, 2010, www.spine-health.com/conditions/sacroiliac-joint-dysfunction/sacroiliac-joint-dysfunction-si-joint-pain
  2. M.Hossain, Nokes LD.; A model of dynamic sacro-iliac joint instability from malrecruitment of gluteus maximus and biceps femoris muscles resulting in low back pain; Medical Hypotheses; 2005, 65: 278-281