Kapcsolat

Cím:
1027 Budapest, Frankel Leó utca 9. Mfsz. 28.
Nyitvatartás:
hétfőtől péntekig 8.00-20.00
Telefon:
(1) 336-0336
Fax:
(1) 336-0335
E-mail cím:
sulypont@sulypont.hu

Facebook Rajongói oldalunk
Google+ oldalunk
Főoldal

Gerinc

               

Az emberi gerinc egy csodálatos mérnöki teljesítmény.

A  gerinc a törzs hátoldalán, a test középvonalában helyezkedik el. Felső végéhez a koponya kapcsolódik, alsó szakasza a medencecsontokkal az alsó végtag csontos övét alkotja. 33-35 egymáshoz szorosan kapcsolódó, fölfelé egyre vékonyodó csigolyából áll, melyek egymással folytonos összeköttetések (porc, szalag) és kis ízületek révén kapcsolódnak. Az egyes csigolyáknak négy foknyi elmozdulásra van lehetőségük előre-hátra irányban. Ez a felépítés nagyon erőssé és ugyanakkor rugalmassá teszi a gerincoszlopot.

A gerinc kettős „S" alakú fiziológiás (élettani) görbületeinek (nyaki lodosis, háti kyphosis, ágyéki lordosis, keresztcsonti görbület) rendkívül fontos szerepe van a teherbírás és stabilitás szempontjából. Ezek kialakulását a test súlya és az izmok húzó hatása hozza létre. Ezeknek a görbületeknek a változása (fokozódása, kiegyenesedése) szerkezeti eltérésnek minősül és magába hordozza a későbbi degeneratív folyamatok kialakulását. A fokozott homorulat a gerinc síkját megbontva krónikus fájdalmak okozója lehet. Az elsimult görbület következtében pedig a gerinc rugalmatlanná válik, ami szintén krónikus fájdalmak forrása lehet. A különböző mértékű és súlyosságú gerincferdülés (scoliosis), a gerinc frontális síkban történő elhajlása (lehet veleszületett, vagy szerzett) szintén szerkezeti eltérésnek minősül és előbb-utóbb gerincpanaszokat okozhat.

A testtartásért felelős izomcsoportok között harmonikus egyensúlynak kell lennie. Ezeknek az egyébként egymással ellentétesen működő izmoknak kellő együttműködése szükséges ahhoz, hogy az ízületek stabilitása a középhelyzetben, mozgása pedig az élettani mozgáspálya teljes ívén létrejöhessen. Amennyiben ez az izomegyensúly felbomlik, az ízületek terhelése egyenetlenné válik és ez a továbbiak során porckopáshoz és meszesedéshez vezethet. Az izomegyensúly felbomlását okozhatja mozgásszegény életmód, az egyoldalú statikus vagy dinamikus terhelés, szakszerűtlen sportolás, örökölt vagy szerzett lazaság, fájdalom stb.

Ha az egyik csigolyánk például csupán 4 fokkal eltér a megszokott helyzetétől, rögtön 30 százalékkal több terhelés éri az egyik oldalon. Ez pedig derékfájdalmat, hátfájást, porckorongsérvet, idegbecsípődést és számos egyéb gondot okozhat.

A legtöbb gerincpanaszt, jelentkezzen akár az alsó, középső vagy felső szakaszon, néhány hónapon belül meg lehet szüntetni a gerincoszlop és a medence szerkezeti egységének, és a környező izmok szimmetrikus működésének helyreállításával, speciális, személyre szabott gyógytornával (a diagnózis függvényében: ízületstatikai helyreállítással, Schrott-terápiával, McKenzie-terápiával stb.)

Scheuermann-kór a gerincoszlop veleszületett betegsége: a csigolyatestek zárólemezének csontosodási zavara, amelynek következtében a csigolyatestek előrefelé ék alakúvá válnak. Legtöbbször a háti szakasz érintett. Tipikus tünete a domború hát (kyphosis), a gerinc mozgásainak beszűkülése. Ritkábban az ágyéki szakaszon is kialakulhat. Progresszív betegség, amely kellő időben végzett speciális gyógytorna (Schroth-terápia) nélkül egy életen át panaszt okozhat.

A Scheuerman-kór szakaszai: Első stádium, hanyagtartási stádium (8-10 éves kortól) ilyenkor a fájdalom még nem jellemző, csak fáradékonyság. A háti szakasz mérsékelt görbületfokzódását még aktívan tudja korrigálni a gyermek. Nagyon fontos a betegséget minél korábban felismerni és rögtön elkezdeni a Schroth-terápiát.

Második „florid" stádium (kb. 12 éves kor körül) az érintett szakasz merevebbé válik és a fájdalom is megjelenik a nagyfokú fáradékonyság mellett.  Az erősebb görbületfokozódást már nem tudja aktívan korrigálni, nem tudja homorítani a hátát. A vállak előre esnek, fokozódik az ágyéki görbület.

Harmadik vagy késői stádium: A növekedés befejeztével a deformitás még jobban rögzül. Fájdalom, spondylotikus elváltozások, derék- és hátfájdalom jelentkezhet, ami végigkísérheti az egész életét. A rendszeres speciális gyógytorna mellet a gyógytornász által javasolt sportot érdemes választani, és kerülni kell a vertikális terhelést pl. súlyemelést.

Bechterew-kór (SPA, Spondylitis Ankylopoetica) a gerinc ismeretlen okú, krónikus gyulladása, amely a csigolya közötti kisízületek és a borda-csigolya közötti ízületek összecsontosodása és a szalagok elmeszesedése folytán a gerinc teljes elmerevedését okozza. A légzőmozgások beszűkülnek, a vitalkapacitás csökken.  A beszűkült gerincmozgások és a nagy fájdalom mellet, esztétikai problémát is okoz. A betegség alattomos, subokban zajlik, időnként tünetmentes is lehet. Kezdődhet az ágyéki gerincen, ezt nevezik „felszálló" típusnak, vagy a nyaki gerincen, ez a „leszálló" típus.

Jellemzőbb tünetek, amikre érdemes figyelni: állandó vagy visszatérő derékfájdalom, éjszakai gerincfájdalom, tipikus a hát reggeli merevsége, gerincmozgások fokozatos beszűkülése, mellkasi légzés kitérésének csökkenése, csípő fájdalom stb. A betegség előrehaladtával egyre fokozódó háti kyphosis alakulhat ki, szövődményként pedig nehézlégzés, szívbetegség, tüdőbetegség.

A betegséget a mai modern kezelési módszerekkel, speciális gyógytornával, háromdimenziós légzőtornával nagyon jól lehet befolyásolni! Egyéni vagy csoportos (2-3 fő) foglalkozások keretében.

Gerincferdülés (scoliosis) a gerincnek frontális síkban bekövetkezett elhajlása, ami lehet veleszületett vagy szerzett elváltozás. Sajnos a köztudatban úgy tartják nyilván, mint ártalmatlan, szinte mindenkit érintő gerincproblémát. Ezzel szemben azonban egy olyan szerkezeti eltérésről van szó, ami már magában hordozza a későbbi degeneratív elváltozások lehetőségét, tehát a gerincferdülést kezelni kell.

Két fő csoportra osztható: Funkcionális scoliosis és Strukturalis scoliosis

Funkcionális scoliosis: Olyan oldalirányú gerincferdülések tartóznak ide, melyeket nem kísér a gerinc elcsavarodása (torzió), ebből kifolyólag nincs bordapúp és előrehajlított vagy fekvő helyzetben a görbület(ek) elsimul(nak). Jó gyógyhajlamú.

Strukturalis (idiopathiás) sciliosis: A gerinc háromdimenziós elváltozása: – oldalirányú görbület(ek) alakulnak ki, – a csigolyák elcsavarodnak az érintett területen,– a gerinc fiziológiás (élettani) görbületei csökkennek vagy fokozódnak. A gerincen a görbületnek megfelelő elváltozások jönnek létre, a csigolyák deformálódnak, a porckorongok is deformálódnak, nagyobb esélyt adva ezzel a későbbi porckorongbetegségek kialakulásának.  A gerinc izmai és szalagjai is követik a csontos elváltozásokat, elvékonyodnak, túlnyúlnak, illetve megrövidülnek, zsugorodnak, mindkét esetben nehezen tudják ellátni funkciójukat.  A strukturális gerincferdülésnek lehet nagyon súlyos változata is, ami keringési- és légzési problémákat is okoz.

Mielőbbi, szakszerű komplex kezelést igényel a páciens: személyre szabott speciális gyógytornát (Schroth-módszerrel), szükség estén speciális fűzőt (gyógytornász, ortopéd orvos kompetenciája), életmódneli tanácsokat stb.

A kezelés célja:  STATIKAILAG KIEGYENLÍTETT, KOMPENZÁLT, KEVÉSBÉ DEFORMÁLT, JÓL MOZGÓ GERINC LÉTREHOZÁSA ÉS A BETEG PSZICHÉS- ÉS ÁLTALÁNOS ÁLLAPOTÁNAK JAVÍTÁSA !


 
Szerzői jog által védett saját tartalmak, a honlap másolása, felhasználása szigorúan tilos!


Kattintson az alábbi linkekre:

Gerincsérv kezelése műtét nélkül, McKenzie terápia

Gyógytorna, gyógytestnevelés