Milyen betegségek kezelésére alkalmas?

Szolgáltatásunk tartalmazza
  • Személyes igényfelmérés
  • Gyakorlatok betanítása
  • Otthon végezhető  gyakorlatokat bemutató füzet

Módszerét az izomerő növelésére, az ízületi mozgáshatárok terjedelmének fokozására, az izomgörcsök oldására, továbbá az izomaszimmetria kiküszöbölésére, a mozgáskoordináció javítására, illetve új mozgások tanulása céljából alkalmazzuk. A diplomás gyógytornászunk a diagnózis függvényében a páciens aktuális állapotának megfelelően személyre szabottan adagolja a statikai vagy dinamikai jellegű erősítő-, lazító- vagy nyújtógyakorlatokat.

Elsősorban a mozgásszervi panaszok, fájdalmak OKÁT szoktuk feltérképezni, amire a legtöbbször 40 és 60 perc közötti időmennyiséget kell fordítani. A hozott leleteket átbeszéljük, illetve a mozgásszervi tünetekre összpontosított kérdőívet kitöltjük.

Hogyan zajlik a gyógytorna nálunk?

A kezelés magába foglalja az diplomás szakemberrel négyszemközt, külön teremben történő 60 perces foglalkozást, tehát az egyénre szabott, panaszokra aktualizált gyakorlatsor betanítását, valamint az otthon végezhető gyakorlatok leírását és a segítő ábrákat (fényképeket) tartalmazó füzetet, melyből naponta tud gyakorolni a következő kezelésig. Az újabb kezelés általában hetente, kéthetente, háromhetente, illetve havonta esedékes a diagnózistól függően, illetve attól, hogy a beteg mennyi időt és energiát tud erre ráfordítani. Minden  találkozó ugyanazzal a fizioterapeutával zajlik.

A gyógytornának és egyéb fizikoterápiás kezeléseknek menete a Súlypont ÍzületklinikánMozgásvizsgálattal, a gondok megbeszélésével és a statika gyors feltérképezésével indul az óra, majd a látható és érezhető fejlődés mértékéhez igazított új, az előzőre épülő mozdulatainak begyakorlása következik, melyről egy újabb fényképekkel illusztrált, dokumentációt kap a páciens. A 60 perces kezelés magába foglalja azokat a technikákat (manuálterápia, PNF technika, McKenzie torna, Schroth terápia, stb), amelyekre az illetőnek szüksége van. Egyéb kezelések is igénybe vehetőek: masszázs, lézerterápia, talpreflexzóna kezelés, jóga, pilates, kismama torna, stb. A csoportos foglalkozások pedig 3-4 fős, homogén kiscsoportok, a diagnózisnak és a tudásszintnek megfelelően.

A Súlypont Ízületklinikán jól képzett, tapasztalattal rendelkező, diplomás szakemberek állnak az ön rendelkezésére, hétfőtől péntekig, reggel 8-tól este 20 óráig.

Gyógytorna gyakorlat

Pácienseink életkora igen változó, kisgyerekektől egészen az idős korosztályig. Az egyéni sajátságok függvényében, a kezelések száma és hossza, és az elért eredmény nagymértékben változhat, ez alkat-, állapot-, igény- és kórképfüggő. A gyógytorna szó nem szabad, hogy bárkit megijesszen, hiszen a foglalkozás lehet passzív, ilyenkor a tornász mozgat, vagy akár vezetett aktív tevékenység, ami a tornász segítségével történik.

A Súlypont Ízületklinikán alkalmazott technikák:

Videó: A csípőízület és a térd ápolása

Története

“Az élet: mozgás.” (Gárdonyi)

A gyógytornának különböző technikáiA Cambridge-i Egyetem kutatói szerint őseink több millió éve ismerhetik a gerincproblémákkal járó kínzó fájdalmakat. A tudósok úgy vélik, hogy a hátfájás már a 4,4 millió évvel ezelőtt élt emberszabásúak számára sem volt újszerű probléma.
A mozgás, mint gyógymód ősidők óta ismeretes. Időszámításunk előtt 2600-ban Kínában a Kung-Fut, Indiában pedig a különböző jógarendszerű gyakorlatokat alkalmazták gyógytorna jelleggel.
Az ókori egyiptomiak és görögök a mozgás mellett a masszázs gyógyító hatását is vallották. Az ókori Rómában a hidroterápia (fürdők), termoterápia (hőkezelés) és az elektroterápia is része volt a mozgásszervi panaszok kezelésének.

A XVII-XVIII. században

A XVII-XVIII. században egyre több területen – sebészet, ortopédia – használták a mozgást terápiaként. A XIX. század végére már két különböző irányzat is kialakult: a gyógyító torna, és a megelőzést célzó, preventív mozgás. Magyarországon a női testkultúra úttörője Madzsar Alice volt. A századelőn kifejlesztett gyógy-gimnasztikája megteremtette a ma is alkalmazott torna alapját.

Napjainkban

Egy másik gyakorlat

Napjainkban a gyógytornát tekintjük – az összes fizikoterápiás lehetőség közül – a leghatékonyabb oki terápiának a gerinc- és ízületi betegségek konzervatív gyógyításában. A mozgásfunkció helyreállítása csak mozgás, torna segítségével valósítható meg! A különböző technikák alkalmazása részben egészségmegőrző, másfelől pedig gyógyító és helyreállító hatásúak.