Kapcsolat

Cím:
1027 Budapest, Frankel Leó utca 9. Mfsz. 28.
Nyitvatartás:
hétfőtől péntekig 8.00-20.00
Telefon:
(1) 336-0336
Fax:
(1) 336-0335
E-mail cím:
sulypont@sulypont.hu

Facebook Rajongói oldalunk
Google+ oldalunk
Főoldal Híreink A depresszió testi tünetei

A depresszió testi tünetei

InforMed Hírek8 / 2010-02-11 13:04:09/ fotó:sxc.hu

A legtöbben ismerjük a depresszió érzelmi tüneteit, de arról már kevesebbet tudunk, hogy ezt a betegséget számos fizikai panasz is kísérheti.

depresszi     A depresszió testi megnyilvánulásai többek között az alábbiak:

Fejfájás-igen gyakori a depressziónál. Akinek már volt migrénje, ha deprimált, a fájdalom is erősebbnek tűnik.

Derékfájás- depresszió esetén szintén fokozódhat.

Izom és ízületi fájdalmak- a depressziós állapot minden fizikai fájdalmat felerősíthet.

Mellkasi fájdalom- ennek a tünetnek a jelentkezése esetén azonnal forduljon orvoshoz, mert vsúlyos szívbetegség jele lehet, azonban depresszió esetén minden fájdalom erősödik.

Emésztési zavarok- deprimált állapotban émelygést, hányingert érezhetünk, és hasmenés, de székrekedés is felléphet.

Kimerültség, fáradtságérzet- A depressziós ember mindegy mennyit alszik, mindig kialvatlannak érzi magát, sokszor reggel felkelni is lehetetlen feladatnak tűnik.

Alvászavarok- Sok depressziós nem tud rendesen aludni, vagy korán ébred, vagy későn alszik el. Vannak akik jóval többet alszanak a normálisnál.

Étvágy és testsúly változások- Van olyan depressziós alki elveszíti az étvágyát, mások pedig bizonyos ételeket, jobbára a szénhidrátokat fokozottan kívánják, így híznak is.

Szédülés, kábaság- Mivel ezek a tünetek több betegség okán is felléphetnek, sok depressziós nem kap segítséget, mert nem is tudja, hogy fizikai tüneteit a depresszió okozza. Az is előfordul, hogy az orvos is elnézi a tüneteket. A fizikai tünetek "nem a fejben dölnek el", a depresszió valódi fizikai változásokat okoz a szervezetben, lelasulhat pl. az anyagcsere, és változik a fájdalomküszöb.

Bizonyos esetekben a depresszió kezelése megoldja a fizikai problémákat is, de jó, ha a depressziós beteg beszámol a testi tünetekről is az orvosnak. Nem szabad azt hinni, hogy majd maguktól megoldódnak, lehet, hogy ezeket külön kell kezelni. Álmatlanságra  például lehet, hogy az orvos szorongáscsökkentőt ír fel, mert az ellazít, és a beteg rendesen kialussza magát.

Mivel a fájdalom és a depresszió gyakran együtt jár, van, hogy a fájdalomcsillapítás a depresszión is segít, az antidepresszánsok pedig a fájdalmat is enyhítik. A kognitív viselkedésterápia megtanítja a betegnek kezelni a fájdalmát.