Főoldal Híreink

Trombózis, mélyvénás trombózis

1311605672mp1LvrA mélyvénás trombózis megfelelő kezelés hatására megszűnik, de veszélyes szövődményeket, tüdőembóliát is okozhat, ha nem vesszük komolyan. A trombózis a mélyvénák megbetegedése, ilyenkor kóros véralvadék csomó alakul ki az érben (többnyire az alsó végtagon) ami az érfal lumenét szűkíti és az érintett érszakasz részleges, vagy teljes elzáródását okozza. A vérrög leszakadásával tüdőembólia alakulhat ki, amely életveszélyes helyzetet, halált eredményez. Trombózist okozhat az érfal gyulladása is. A mélyvénás trombózist nem szabad összetéveszteni a tromboflebitisnek nevezett vénafalgyulladással!

A mélyvénás trombózis rizikófaktorait ismerve, a megelőzésre érdemes koncentrálni!

A teljes cikk elolvasásához kattintson ide!

 

Visszérbetegség, megelőzés, értorna

Visszeres lábA visszeresség manapság sajnos népbetegségnek minősíthető és nem csak az esztétikai vonatkozása, hanem a súlyos szövődmények kialakulása miatt is fontos kellő figyelmet fordítani rá. A közhiedelemmel ellentétben nem csak az időskorban és nem csak a nőket érinti, hanem a fiatal korosztályt és a férfiakat is. Az ember gyűjtőeres (vénás) rendszerét amely az elhasznált vért szállítja a szív felé, felületesen, valamint mélyen futó vénák képezik. A felületes vénák a bőr alatti szövetben haladnak és a mély gyűjtőeres rendszerbe futnak be. A mélyvénák pedig mélyebben, az izmok között haladnak. A vénák üregében billentyűrendszer van amely a vér áramlásának szabályozásáért felelős. A felületesen haladó vénák hajlamosabbak a tágulásra.

Részletesebben a visszérbetegségek gyógytornás megelőzéséről

 

Gerincfájdalmakkal kapcsolatos tévhitek

Fájó gerincBár a gerincbetegségek prevenciója egyre nagyobb hangsúlyt kap, a hatékony megelőzés érdekében célszerű eloszlatni néhány közkeletű, a gerincfájdalmakkal kapcsolatos tévhitet:
- A helytelen testtartás sokaknak csupán esztétikai problémát jelent, pedig hosszútávon a gerinc degeneratív elváltozásaihoz is vezethet. A gerincfájdalmak jelentős része nem a gerinc kóros szerkezetből, hanem annak rossz használatából adódik.

- A gerincfájdalommal küszködő páciensek nagy része a tüneti kezeléseket részesíti előnyben az oki terápiát pedig hajlamosak elhanyagolni. A tüneti kezelések a komplex konzervatív kezelés részeként a fájdalmat csökkentik, illetve az életminőséget javítják, de a probléma okát nem szüntetik meg. Fotó:sxc.hu

Tudjon meg többet a gerincfájdalmakkal kapcsolatos tévhitekről

 

A legjobb gyógyszer a mozgás!

Minden élet forrása a mozgás. (Leonardo Da Vinci)

SportolásKülönböző statisztikák megmutatták, hogy az iparosodott társadalmakban egyre inkább nő a mozgáshiány okozta betegségektől szenvedők száma, egyre gyakrabban kórképről i, hogy létrejöttükben a mozgáshiány jelentős szerepet játszik.

A mozgásra-, sportra nevelés az egyik legfontosabb, amit szülőként a gyermekünk egészsége érdekében megtehetünk!

Körültekintőnek kell lenni a sportválasztás terén! Sok szülőnél ekőforul, hogy státusz szimbólumnak tekintik a sportot, és annak megfelelően választanak. Gyakran favorizálnak olyan sportot, ami közel van a lakhelyhez, vagy iskolához, nem ritka az sem, hogy kényszerűségből olyan sport mellé kell letenni a voksukat, ami éppenséggel a kerületben vagy településen működik. Az alkati adottságokkal összhangban levő sportválasztás esetén a gyermek sikereket ér el, és ez motiválni fogja hosszútávon. Amennyiben a gyermek nem tud sikereket elérni, és nem leli örömét a sportág űzésében, előbb-utóbb fel fog hagyni azzal a spotággal.

A mozgás jótékony hatásairól bővebben

 
További cikkeink...