Kapcsolat

Cím:
1027 Budapest, Frankel Leó utca 9. Mfsz. 28.
Nyitvatartás:
hétfőtől péntekig 8.00-20.00
Telefon:
(1) 336-0336
Fax:
(1) 336-0335
E-mail cím:
sulypont@sulypont.hu

Facebook Rajongói oldalunk
Google+ oldalunk
Főoldal

Gerincferdülés (Scoliosis)

GerincferülésA gerinferdüléssel sajnos csak akkor foglalkozunk, ha fájdalmat vagy esztétikai hibát idéz elő. A kismértékű eltéréseket gyakran elbagatellizáljuk, pedig a scoliosis az egyik leggyakoribb, egész életünket végigkísérő probléma, melynek időbeli felismerése és szakszerű kezelése nélkülözhetetlen fontosságú az életminőség szempontjából.

A gyermekkorban is egyre növekvő arányú elhízás, a haránt- és hosszboltozat kialakulásának hiánya, a hanyagtartás számaránya egyértelműen párhuzamot mutat az ülő életmód, azaz a televízió és a számítógép fiatalkori használatának elterjedésével és a sportos életvitel csökkenésével. Mindezen eltérések a gerincferdülés progresszióját erőteljesen befolyásolják negatív irányba.

A gerincferdülés csoportosítása többféle szempont szerint lehetséges: A gerincferdülés scoliosis fajtái.

Gerincferdülés Cheneau korzett kezelésselA gerincferdülés kezelése ma már az igen hatékony Schroth-féle módszerrel történik, amely egy tudatos, egyénre szabott, komplex, három dimenziós korrekció. A modern scoloiosis kezelés célja: egy statikailag kiegyenlített, kompenzált, mobilis, csökkent deformitású gerinc visszaállítása, adott esetben a beteg általános állapotának és pszichéjének javítása. A Schroth-gyógytorna révén a gerinc maximális aktív nyújtásával (elongáció) a kóros íveket és csavarodottságok kiiktatjuk, a háromdimenziós forgató légzéssel a mellkast és a gerincoszlopot élettani helyzetbe hozzuk, a mellkastérfogatot növeljük, a légzésfunkciót javítjuk. A korrigált testhelyzet megtartása mellett végzett izometriás izomerősítéssel- és nyújtással pedig az antigravitációs (tartásért felelős) izmok teljesítményét fokozzuk.

A kezelés időtartama egyénenként változik, a csontos érettség lezárulásáig az aktív gyógytornát mindenképp folytatni kell. Esetenként Cheneau-korzett alkalmazása is szükséges lehet. A csontosodás után is fontos a kontroll, az együttműködés, az életmódbeli tanácsok követése és a megtanult gyakorlatok végzése a későbbi következményes tünetek, szövődményes gerincbetegségek megelőzése és kezelése végett.