Mi az a manuálterápia

A manuálterápia az ízületi és gerinc panaszok kezelésének egyik lehetséges formája. Olyan speciális, kézzel végzett diagnosztikai és terápiás fogásoknak az együttese, melyek a mozgató szervrendszer visszafordítható működési zavarainak vizsgálatával és kezelésével foglalkozik. Manuálterápiát csak erre jogosult diplomával rendelkező szakember: orvos, gyógytornász végezhet! A közhiedelemmel ellentétben, a manuálterápia csak gyógytornával együtt hatékony!

Manuál terápia gyakorlat

Milyen problémákon lehet segíteni ezzel a terápiával

A mozgásszegény, ülő életmód, a rossz testtartás és a csontrendszer helytelen vagy hirtelen nagy terhelése miatt az ízületekben mozgást beszűkítő elváltozások, ízületi blokkok alakulhatnak ki. Ízületi blokk meglétekor az adott ízület mozgása egy, vagy akár több irányba is korlátozottá válik. Ennek hatására a szomszédos szegmensekben túlmozgás, degeneratív elváltozás, fájdalom, az izmokban túlfeszülés vagy túlnyúlás, a bőrön pedig reflexes reakcióként elszíneződések, illetve érdes felületek alakulhatnak ki. Az ízületi blokkok oldásával az ízületi problémák többsége orvosolható.

Manuál terápia gyakorlat

A manuálterápia menete

A manuálterápiában a vizsgálatnak éppen olyan nagy jelentősége van, mint magának a kezelésnek, ezért a kezelést egy nagyon részletes, mindenre kiterjedő, mozgásvizsgálat előzi meg. Ennek segítségével a terapeuta (orvos vagy gyógytornász) lokalizálja a perifériás ízületek vagy a csigolyák területén kialakult mozgásfunkció zavarokat. Az ízületi működés helyreállítására, a manuálterapeuta mechanikus, kézi energiát alkalmaz. A kezelés speciális műfogások rendszeréből áll. Az ízületi blokk lassú, fokozatos és ismételt mozdulatokkal végzett oldásával az ízületek visszakerülnek eredeti helyzetükbe, ami az őket körülvevő izmok, inak, szalagok feszülését és a rájuk nehezedő nyomást is csökkenti. Mindez a fájdalom csökkenését és a mozgás javulását eredményezi.

Manuál terápia gyakorlat

A manuálterápia azonban közel sem kizárólag egy passzív technika. A kezelés során a manuálterapeuta a pácienssel együttműködve, összehangoltan dolgozik. A terápia során elért mozgásjavulás és blokk oldás stabilizálására és megtartására a kezelő aktív gyógytorna feladatokat ad a páciensnek, melyeket megadott ismétlésszámmal és gyakorisággal kell házi feladatként elvégezni. Ezekkel megakadályozható az ízületi funkciózavar újra kialakulása.
A manuálterápia ellenjavallt tumoros betegeknél, súlyos csontritkulásban szenvedőknél, akut gyulladásos folyamatoknál, traumás eltéréseknél és súlyos degeneratív elváltozásoknál.

Maitland féle manuálterápia

Egy komplex nemzetközileg elismert vizsgálati és kezelési koncepció, amely Geogffrey Douglas Maitland (1924-2010) nevéhez fűződik. A Maitland módszer az izom-, ideg és csontrendszeri problémákkal foglalkozó speciális szakterület.

A kezelést egy szakszerű vizsgálat előzi, amely alapján különbséget lehet tenni, ok és okozat között. Ennek eredményeként minden kezelés személyre szabottan történik a megfelelő ízület speciális mobilizálásával, izmok nyújtásával, erősítésével vagy a problémát okozó ideg kezelésével.

A precíz diagnózist követően a probléma okát szüntetjük meg, nem pedig csak a tüneteket. A hosszútávú tünetmentesség lényege, hogy a szakképzett gyógytornász által végzett manuális tevékenység után speciális gyakorlatokat tanítunk be a páciensnek, amelyek révén rögzíteni tudjuk a helyrehozott állapotot.

A kezelés 60 perc, ami tartalmazza a manuális terápiát, a személyre szabott torna betanítását, és házi-feladat füzet megbeszélését. Mindez 12000 forintba kerül, a páciensek 2- 3 hetente vagy havonta szoktak jönni. Természetesen a programot a diagnózisnak, az aktuális állapotnak illetve az igényeknek megfelelően változtatjuk.

 

A Súlypont Ízületklinikán jól képzett, diplomás szakemberek várják az Ön jelentkezését; vegye igénybe díjmentes állapotfelmérésünket!