Gyógytorna - TerhestornaA várandósság jelentős fizikai és lelki változásokkal jár együtt. A méh növekedése komprimáló hatást fejt ki a medence ereire, a belekre, a húgyhólyagra, a medence alap izmaira és szalagrendszerére, a rekeszizomra, sőt a szívre is. 9 hónap alatt, a kismama testtartása, csontrendszerének statikája, a magzat növekedése miatt megváltozik. Az ízületek plusz terhelésnek vannak kitéve. Az izmok állapota is változik, a has-, medence körüli izomzat, a gátizomzat megnyúlik. A változások hatására gyakran gerinc és ízületi panaszok jönnek létre a várandósság alatt, vagy után.

Kismama tornaA központi idegrendszer is okozhat változást: aluszékonyság, fáradtság, hányinger, hányás, változó kedélyállapot. A kismama légzése is megváltozik a terhesség alatt, a légzési volumen emelkedik, ami azt jelenti, hogy a terhes nő légzése olyan, mint nem terhesen enyhe fizikai aktivitás közben.

Mindezek az élettani változások, (amik egyéniek, és nem törvényszerűek) megfelelő mozgásprogram segítségével befolyásolhatóak. A mozgásprogramot az állapotnak megfelelően kell összeállítani, fontos a terhelés megfelelő felépítése, a statikus, dinamikus, illetve légző gyakorlatok megfelelő arányának meghatározása.

A terhes torna hangsúlyozott része a medencealap izmainak aktivizálása -a gátizom erősítése-, illetve a helyes légzés kialakítása, begyakorlása. A kismamának fontos elsajátítani a relaxáció valamelyik formáját.

A 14 éve hatékonyan működő Súlypont Ízületklinikán, személyre szabott gyógytornával segítünk a kismamák gerinc és ízületi problémáinak megoldásában, illetve a betegségek megelőzésében.

A terhesség alatti torna hozzásegíti a kismamákat a könnyebb, rövidebb szüléshez és a szülés utáni gyorsabb felépüléshez.

Vizeletinkontinencia kezelése gyógytornával – gáti torna

Kismama tornaA kezelés célja a gátizomzat tónusának növelése, a húgycső zárásáért felelős izomzat aktív mozgatásával. A medencefenék izomzatának gyógytornája azért lényeges, mert a gáti izomzat összehúzódása a húgycső izomzatának az összehúzódásával is jár. A gáti torna, a medencefenék izomcsoportjainak önálló, aktív mozgását jelenti. A gyógytornász által betanított, gáti tornát minimum 12 héten át, lehetőleg naponta több alkalommal kell végezni, a fokozatosság elvét követve. A jó eredmény elérése, a gyógytornász részéről szakmai hozzáértést, a páciens részéről pedig kitartást és rendszerességet igényel. Szükség esetén elektromos ingerárammal történő passzív mozgatás is a kezelés része.