Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Viscerális Terápia

A hasi szervek közvetlen és közvetett kezelése

A viscerális terápia a belső szervek egy speciális manuális terápiája. Az elnevezés a latin – viscera- szóból ered – ami a zsigeri hasi szervek, belső szervek összefoglaló neve. A módszert a francia Jean-Pierre Barral fejlesztette ki és fejleszti a mai napig. Barral mottója kiválóan megfogalmazza a kulcs filozófiát: ”Felébreszteni valami kicsit a testben, ami majd nagy változásokat hoz létre teljes testi szinten”. A szervezet teljes egyensúlyához a belső szervek és a többi szerv között is egyensúlynak kell lenni. Ennek az egyensúlynak a kulcsa a fascia rendszer (hártyarendszer), ami egy egységként működik és körbe veszi a belső szerveket, izmokat, ízületeket, idegeket és összekapcsolja azokat. Ha egy belső szerv nem tud jól elmozdulni a környezetéhez képest, ez a működésére is hatással lesz és diszharmónia, fixálódott szövetek, szöveti feszültségek alakulhatnak ki a fascia rendszerben. Ha ezek hosszú ideig fennállnak- funkcionális károsodáshoz, betegségek kialakulásához vezetnek.

Gyakori, hogy az ilyen apró feszüléseket nem lehet sem képalkotó sem laboros vizsgálatokkal kimutatni, mégis azt tapasztalhatjuk, hogy egy szerv működése mégsem jó és tünetet okoz. Gyakran előfordul az is, hogy akár egy évtizeddel korábbi, már teljesen gyógyult műtéti heg okozza a kiindulási problémát és generál meglepő kellemetlen tüneteket. Amikor a testet már nem korlátozza többé egy, a zsigerekben eredő feszültségminta, szabadabban mozog, könnyebben alkalmazkodik a környezetéhez és egészségesebben működik.

A hasfalon keresztül tapintani és diagnosztizálni lehet ezeket a feszüléseket a viscerális rendszerben (máj, gyomor, belek, vesék, kis medencei nemi szervek környékén, mellkasban). A terápia során finom manipulációkkal a belső szerveken, azok felfüggesztésein dolgozunk. Ha oldódnak a feszültségek, az hatással lesz a vázrendszerre is és ettől akár egy hát, derék, nyak, csípő, váll fájdalom is elmúlhat. A módszerrel többek között javítani lehet a záróizmok működését, oldani lehet összetapadásokat a hasüregen belül, műtéti hegek körül, javítani lehet a belső szervek keringését, ezáltal sokféle belgyógyászati, nőgyógyászati és urológiai kórkép tünetei enyhülhetnek.
Visszatérő mozgásszervi panaszaink hátterében tehát sok esetben szerveink elégtelen működése áll.

Viscerális terápia alkalmazása

Hogy zajlik a viscerális kezelés, hány alkalommal és milyen gyakran javasolt részt venni?
Részletes kikérdezést és szükséges mozgásszervi vizsgálatokat követően a kezelés ülő vagy fekvő helyzetben történik, attól függően, mely szerveket indokolt kezelni. A terápia során egyes belső szervek közvetlen közelében, vagy tőlük távolabb eső indirekt kapcsolódási területeken felkutatjuk az esetleges feszülések, összenövések, letapadások helyszínét és finom manuális fogásokkal segítjük az esetleges összenövések, letapadások, feszülések oldását, elősegítve a szervek normál élettani funkcióját. A kezelés során a kezelendő szerveket, testrészeket szüksége szabaddá tenni. Javasolt kényelmes ruhában érkezni.
A kezelések száma és gyakorisága teljesen egyénfüggő, illetve nagy mértékben függ a fennálló panaszok jellegétől, mértékétől.

Általában 2-3 alkalmat szoktunk javasolni 2-4 hét kihagyással. Ez az idő szükséges ahhoz, hogy a testben a finom adaptációs folyamatok elinduljanak.
Egy kezelés körülbelül 1 órát vesz igénybe.

Kinek ajánlott a viscerális terápia, milyen problémák kezelhetőek vele?

 • A Bizonytalan eredetű mozgásszervi panaszok
 • Fájdalmak és sérülések esetében (sportsérülések, különböző fejfájások, hát-, csípő- fájdalmak, idegi kisugárzások)
 • Sokféle belgyógyászati kórkép, tünet pl. reflux, Chron betegség, gyomor, bél problémák, hasi görcsök, puffadások, étel allergiák
 • Nagy hasi, mellkasi, kismedencei műtétek után kb. 12 héttel
 • Hosszan tartó különösen sok gyógyszerszedéssel, immobilitással járó betegségek, gyulladások után
 • Szülés után kb. 12 héttel (különösen császármetszés, gátmetszés, gátszakadás esetén)
 • Nőgyógyászati problémák pl. méh, petefészek ciszták, endometriozis, menstruációs zavarok, visszatérő hólyaghurut, meddőség esetén ha a probléma oka ezen képletek feszüléséből ered
 • Prosztata problémák, lágyéki, gáttáji fájdalom, herék viszérgyulladás
 • Vizelet inkotinencia, kivizsgált kismedencei problémák, melyeknek nem találják az okát

Mik az ellenjavallatok?

 • akut gyulladások
 • fertőzések
 • rosszindulatú vagy áttétes daganatok esetén csak kizárólag orvos írásbeli kérésére végezhető
 • várandósság ideje alatt a terápia csak erősen korlátozottan alkalmazható
 • csecsemők, kisgyermekek kb. 9 éves kor alatt
 • nőgyógyászati spirál

Zöldesi Gellért gyógytornász-fizioterapeuta, a viscerális technika szakértője – Súlypont Ízületklinika

Díjmentes állapotfelmérés

1027 Budapest, Frankel Leó út 9.

TOVÁBBI ÍRÁSAINK