A McKenzie terápia a porckorongsérv illetve a gerinc egyéb degeneratív betegségeinek speciális vizsgálati és kezelési módszere, mely kifejezetten az orvosok és a gyógytornászok hatáskörébe tartozik. A McKenzie torna kifejlesztése egy új-zélandi gyógytornász, Robin McKenzie nevéhez fűződik, aki egy ismerősét kezelve spontán jött rá a gerinc porckorongjainak dinamikus működésére.

Kinek javallott a McKenzie torna:

A mai világban nagyon sok esetben ülőmunkára vagyunk kényszerítve. Vegyük alapul a számítógépet, ami már lassan az embert is helyettesíti, vagy például a különböző járművekkel való közlekedést, melyek esetében a gerinc még rázkódásnak is ki van téve. Az ülő életmód porckorongsérvhez, lumbágóhoz, isiászhoz, vagy egyéb degeneratív gerincbetegségekhez vezethet.

McKenzie gyógytorna gyakorlat
A McKenzie módszer a gerinc különböző szakaszainak (nyak, hát, derék) speciális vizsgálatával és kezelésével foglalkozik. A kezelés célja a nyomás alatt lévő ideggyök felszabadítása. A McKenzie torna hatására a porckorong visszapréselődik a csigolyák közé, ami a fájdalom csökkenését illetve megszűnését idézi elő, megelőzve ezzel egy esetleges műtétet.

Videó: McKenzie torna

McKenzie gyógytorna gyakorlat
Első alkalommal a McKenzie terapeuta (gyógytornász) egy mozgásvizsgálattal egybekötött állapotfelmérést végez, melynek keretében a beteg speciális mozdulatokat végez, figyelve a fájdalom mértékét (fokozódását, illetve csökkenését). A gyógytornász által betanított, személyre szabott speciális gyakorlatokat a  páciens házi feladat formájában, otthonában az előírt módon végezheti. Rendszeres McKenzie torna elvégzése esetén a javulás már pár alkalom után érezhető, de a teljes gyógyulás a probléma eredetétől is függ. A kezeléshez a porckorongsérv lokalizációját, illetve a kitüremkedés mértékét precízen jelző MR vizsgálatra is szükség van!

McKenzie gyógytorna gyakorlatMcKenzie terápiát csak az erre jogosult diplomával rendelkező szakember, orvos, gyógytornász végezheti! A McKenzie torna mind a friss, mind pedig a régebbi gerincbántalmakra is talál megoldást. McKenzie torna javasolt olyan esetben is amikor még nincs kialakult porckorongsérv, csak ún. protrusio (gerincsérv közeli állapot) amikor a porckorong kiboltosulása már jelen van de még nem sérvesedett. Az 1998 óta, hatékonyan működő Súlypont Ízületklinikán, szakképzett munkatársaink, gyógytornászaink várják az Ön jelentkezését.