Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Gerincsérv: hogyan alakul ki és hogyan kezeljük?

Gerinc fájdalomA gerinc szerkezetéről érdemes tudni pár dolgot, egyrészt azért, hogy működését megértsük, másrészt, hogy tisztában legyünk azzal, mire kell odafigyelnünk gerincünk egészségének megőrzése, és a gerincsérv elkerülése érdekében, hogy hosszútávon ülésre, sportolásra és egyéb tevékenységekre alkalmas, stabil és terhelhető legyen.

A csigolyatestek közötti porckorongok rugó, illetve lengéscsillapító szerepet töltenek be, ezért fontos, hogy szerkezetük tökéletes legyen. Az életkor előrehaladtával a porckorongok minősége megváltozik, hiszen az őket alkotó külső rostos gyűrűk (latinul: annulus fibrosus) sejtjeinek száma csökken, víztartalmuk alacsonyabb lesz, a collagén rostok feltöredezhetnek. A belső kocsonyás anyag (nucleus pulposus) pedig már a 20. életév után veszít víztartalmából, majd fokozatosan rostos kötőszövet szaporodik fel benne, illetve mészsók rakódnak le. Ezek a szöveti elváltozások már megváltoztatják a porckorong mechanikai tulajdonságait ami táptalaja lehet a gerincsérv kialakulásának.

Civilizációs betegségek és a gerincsérv

GerinccsigolyákGerinc modellA veleszületett vagy szerzett szerkezeti eltérések (például gerincferdülés, Scheuermann-kór), valamint a civilizációs ártalmak okozta rossz terhelési viszonyok, aszimmetriák (sok ülés, féloldalas tevékenységek, szakszerűtlen sportolás) még inkább fokozzák a gerincsérv kialakulásának veszélyét. A jó minőségű, duci porckorong anyagcsere intenzitása szempontjából a terhelés és a tehermentesítés minél rendszeresebb változása a legkedvezőbb. Terhelés alatt a folyadékáramlás a porckorong belsejéből a környezet felé megy végbe, tehermentesített helyzetben a folyadék áramlás iránya megváltozik. Rossz terhelési viszonyok hatására a porckorong nem tud az előbb említettek alapján (ozmózis-diffúzió) működni és egyre vízhiányosabbá, (dehidratálttá) azaz lapossá válik. A lapos porckorong pedig a húzó-rotációs erőkkel szemben kevésbé ellenálló, a rugó szerepet már nem tudja hatékonyan betölteni így kialakulhat a gerincsérv. Általában ez a degeneratív elváltozások első jele a röntgenfelvételen.

Nyaki gerincAz ismétlődő erőbehatásokra fokozatosan, egyszeri hatásra pedig akut módon a porckorong belső része a degenerált részen kidomborodhat (protrusio vagyis porckorongsérvet megelőző állapot) vagy sérvesedhet (discus hernia). A porckorong vagy hátrafelé a gerinccsatornába, vagy (dorso-lateralis) oldalirányba sérvesedik, ahol a kilépő ideggyökre nyomást gyakorolva okoz különböző tüneteket. A sérvesedés lehet részleges. illetve lehet teljes átszakadás. A gerincsérv kiszakadásakor a leszakadt rész bekerül a gerinccsatornába.

Nyaki gerincsérvA közhiedelemmel ellentétben felnőtteknél gerincsérv bármilyen életkorban kialakulhat, bármelyik gerincszakaszon. Leggyakrabban azonban a nagyobb mértékben igénybevett és legmozgékonyabb gerincrészeken (az ágyéki és nyaki szakaszon) szokott létrejönni.

A gerincsérv tünetei időnként jellegzetesek, de előfordulnak olyan esetek is , amikor nem szokványosak.
Megfelelő szakmai képzettséggel, speciális fizikális vizsgálattal lehet következtetni a gerincsérv jelenlétére, de a képalkotó felvétel (röntgen, MRI, CT) elengedhetetlenül szükséges a diagnózis felállításához.

 

Milyen tünetekre érdemes figyelni, mikor kell feltétlenül szakorvoshoz fordulni gerincsérv gyanújával?

  • Gerincsérvre utaló jel lehet a végtagba sugárzó időszakos vagy állandó zsibbadás. Rendszerint egy végtagot érint, de centrális sérv esetén kétoldali tünetek is kialakulhatnak. Ha a páciens a fájdalmat vagy zsibbadást a comb és a lábszár hátsó-oldalsó részén illetve a külboka, kislábujj tájékán érzi akkor az S1 ideggyök van nyomás alatt. Amennyiben a zsibbadás vagy fájdalom a comb oldalsó részén és a lábszár elülső részén jelentkezik az L5 gyök komprimálódik.
  • A gerincmozgások beszűkülése, kényszertartás (antalgiás tartás)
  • Éles hasogató fájdalom a derék tájékán vagy végtagba sugározva
  • Érzéskiesés
  • Izomerő-gyengülés
  • Herébe sugárzó fájdalom
  • Lábfejemelés, sarokra állás, lábujjhegyre állás nehezített vagy kivitelezhetetlen
  • Vizelési, székelési zavar

Ágyéki porckorongsérv kockázati tényezői

1.) Genetikai hajlam: Egy kínai tanulmányban Zhang et al. (2009) arról számolnak be, hogy a családtörténet, tehát a genetikai hajlam volt a legnagyobb kockázati tényező.

2.) Ezt, a munkahelyi deréktáji terhelés és a megerőltető munka, a szakszerűtlen vagy erőteljes sporttevékenység követte,

3.) Továbbá egy, svéd építőmunkásokon végzett tanulmány (Wahlström et al. 2012) és két, metaanalízissel készült szisztematikus áttekintés feltárta, hogy a dohányzás (Huang et al. 2016), az elhízás és a túlsúly (Shiri et al. 2014), valamint a magasság további kockázati tényezők

4.) Egy érdekes irodalmi áttekintés Belavy et al. (2016), kimutatta, hogy az űrhajósok körében megnövekedett az ágyéki porckorongsérv kockázata, miután visszatértek a Földre. Arra a következtetésre jutottak, hogy ennek legvalószínűbb oka a porckorong duzzanata tehermentes állapotban. Az ágyéki gerinc esetében a legmagasabb prioritású prevenciós megközelítés a repülés utáni gondozás volt, kerülve a gerinchajlítással járó tevékenységeket, és a repülést követően pedig a porckorongok vízhiányosságát csökkentő gyakorlatok megtanítása volt. A cervicalis (nyaki) porckorongok esetében a tudásbázis túlságosan korlátozott ahhoz, hogy valószínűsíthető mechanizmust vagy megelőzési módszereket javasoljon.

5.) Rossz statika, helytelen testtartás

6.) Végtaghosszkülönbség

A gerincsérv kezelése

A gerincsérv konzervatív terápiája a McKenzie-terápia. Egy speciális vizsgálati és kezelési módszer, amit a szakemberek (orvos, gyógytornász) erre vonatkozó jogosítvánnyal gyakorolhatnak. A kezelés lényege a komprimált ideggyököt felszabadítása, a tünetek megszüntetése. Az 1998 óta működő Súlypont Ízületklinikán igen jó eredménnyel gyógyítjuk a gerincsérvet Mckenzie-gyógytornával. Ezzel a módszerrel az esetek nagy részében elkerülhető a műtét. A gerincproblémák gyógyítására is használt Mckenzie-gyógytornáról többet olvashat itt…

Ha a sebészi beavatkozás elkerülhetetlen, fontos, hogy betartsuk a műtét utáni rehabilitációs protokollt!

Lehetséges kezelések

McKenzie Torna
Manuálterápia
Trigger Pont Terápia