Gerinc fájdalomA gerinc szerkezetéről érdemes tudni pár dolgot, egyrészt azért, hogy működését megértsük, másrészt, hogy tisztában legyünk azzal, mire kell odafigyelnünk gerincünk egészségének megőrzése, és a gerincsérv elkerülése érdekében, hogy hosszútávon ülésre, sportolásra és egyéb tevékenységekre alkalmas, stabil és terhelhető legyen.

A csigolyatestek közötti porckorongok rugó, illetve lengéscsillapító szerepet töltenek be, ezért fontos, hogy szerkezetük tökéletes legyen. Az életkor előrehaladtával a porckorongok minősége megváltozik, hiszen az őket alkotó külső rostos gyűrűk (latinul: annulus fibrosus) sejtjeinek száma csökken, víztartalmuk alacsonyabb lesz, a collagén rostok feltöredezhetnek. A belső kocsonyás anyag (nucleus pulposus) pedig már a 20. életév után veszít víztartalmából, majd fokozatosan rostos kötőszövet szaporodik fel benne, illetve mészsók rakódnak le. Ezek a szöveti elváltozások már megváltoztatják a porckorong mechanikai tulajdonságait ami táptalaja lehet a gerincsérv kialakulásának.

Civilizációs betegségek és a gerincsérv

GerinccsigolyákGerinc modellA veleszületett vagy szerzett szerkezeti eltérések (például gerincferdülés, Scheuermann-kór), valamint a civilizációs ártalmak okozta rossz terhelési viszonyok, aszimmetriák (sok ülés, féloldalas tevékenységek, szakszerűtlen sportolás) még inkább fokozzák a gerincsérv kialakulásának veszélyét. A jó minőségű, duci porckorong anyagcsere intenzitása szempontjából a terhelés és a tehermentesítés minél rendszeresebb változása a legkedvezőbb. Terhelés alatt a folyadékáramlás a porckorong belsejéből a környezet felé megy végbe, tehermentesített helyzetben a folyadék áramlás iránya megváltozik. Rossz terhelési viszonyok hatására a porckorong nem tud az előbb említettek alapján (ozmózis-diffúzió) működni és egyre vízhiányosabbá, (dehidratálttá) azaz lapossá válik. A lapos porckorong pedig a húzó-rotációs erőkkel szemben kevésbé ellenálló, a rugó szerepet már nem tudja hatékonyan betölteni így kialakulhat a gerincsérv. Általában ez a degeneratív elváltozások első jele a röntgenfelvételen.

Nyaki gerincAz ismétlődő erőbehatásokra fokozatosan, egyszeri hatásra pedig akut módon a porckorong belső része a degenerált részen kidomborodhat (protrusio vagyis porckorongsérvet megelőző állapot) vagy sérvesedhet (discus hernia). A porckorong vagy hátrafelé a gerinccsatornába, vagy (dorso-lateralis) oldalirányba sérvesedik, ahol a kilépő ideggyökre nyomást gyakorolva okoz különböző tüneteket. A sérvesedés lehet részleges. illetve lehet teljes átszakadás. A gerincsérv kiszakadásakor a leszakadt rész bekerül a gerinccsatornába.

Nyaki gerincsérvA közhiedelemmel ellentétben felnőtteknél gerincsérv bármilyen életkorban kialakulhat, bármelyik gerincszakaszon. Leggyakrabban azonban a nagyobb mértékben igénybevett és legmozgékonyabb gerincrészeken (az ágyéki és nyaki szakaszon) szokott létrejönni.

A gerincsérv tünetei időnként jellegzetesek, de előfordulnak olyan esetek is , amikor nem szokványosak.
Megfelelő szakmai képzettséggel, speciális fizikális vizsgálattal lehet következtetni a gerincsérv jelenlétére, de a képalkotó felvétel (röntgen, MRI, CT) elengedhetetlenül szükséges a diagnózis felállításához.

 

Milyen tünetekre érdemes figyelni, mikor kell feltétlenül szakorvoshoz fordulni gerincsérv gyanújával?

  • Gerincsérvre utaló jel lehet a végtagba sugárzó időszakos vagy állandó zsibbadás. Rendszerint egy végtagot érint, de centrális sérv esetén kétoldali tünetek is kialakulhatnak. Ha a páciens a fájdalmat vagy zsibbadást a comb és a lábszár hátsó-oldalsó részén illetve a külboka, kislábujj tájékán érzi akkor az S1 ideggyök van nyomás alatt. Amennyiben a zsibbadás vagy fájdalom a comb oldalsó részén és a lábszár elülső részén jelentkezik az L5 gyök komprimálódik.
  • A gerincmozgások beszűkülése, kényszertartás (antalgiás tartás)
  • Éles hasogató fájdalom a derék tájékán vagy végtagba sugározva
  • Érzéskiesés
  • Izomerő-gyengülés
  • Herébe sugárzó fájdalom
  • Lábfejemelés, sarokra állás, lábujjhegyre állás nehezített vagy kivitelezhetetlen
  • Vizelési, székelési zavar

Ágyéki porckorongsérv kockázati tényezői

1.) Genetikai hajlam: Egy kínai tanulmányban Zhang et al. (2009) arról számolnak be, hogy a családtörténet, tehát a genetikai hajlam volt a legnagyobb kockázati tényező.

2.) Ezt, a munkahelyi deréktáji terhelés és a megerőltető munka, a szakszerűtlen vagy erőteljes sporttevékenység követte,

3.) Továbbá egy, svéd építőmunkásokon végzett tanulmány (Wahlström et al. 2012) és két, metaanalízissel készült szisztematikus áttekintés feltárta, hogy a dohányzás (Huang et al. 2016), az elhízás és a túlsúly (Shiri et al. 2014), valamint a magasság további kockázati tényezők

4.) Egy érdekes irodalmi áttekintés Belavy et al. (2016), kimutatta, hogy az űrhajósok körében megnövekedett az ágyéki porckorongsérv kockázata, miután visszatértek a Földre. Arra a következtetésre jutottak, hogy ennek legvalószínűbb oka a porckorong duzzanata tehermentes állapotban. Az ágyéki gerinc esetében a legmagasabb prioritású prevenciós megközelítés a repülés utáni gondozás volt, kerülve a gerinchajlítással járó tevékenységeket, és a repülést követően pedig a porckorongok vízhiányosságát csökkentő gyakorlatok megtanítása volt. A cervicalis (nyaki) porckorongok esetében a tudásbázis túlságosan korlátozott ahhoz, hogy valószínűsíthető mechanizmust vagy megelőzési módszereket javasoljon.

5.) Rossz statika, helytelen testtartás

6.) Végtaghosszkülönbség

A gerincsérv kezelése

A gerincsérv konzervatív terápiája a McKenzie-terápia. Egy speciális vizsgálati és kezelési módszer, amit a szakemberek (orvos, gyógytornász) erre vonatkozó jogosítvánnyal gyakorolhatnak. A kezelés lényege a komprimált ideggyököt felszabadítása, a tünetek megszüntetése. Az 1998 óta működő Súlypont Ízületklinikán igen jó eredménnyel gyógyítjuk a gerincsérvet Mckenzie-gyógytornával. Ezzel a módszerrel az esetek nagy részében elkerülhető a műtét. A gerincproblémák gyógyítására is használt Mckenzie-gyógytornáról többet olvashat itt…

Ha a sebészi beavatkozás elkerülhetetlen, fontos, hogy betartsuk a műtét utáni rehabilitációs protokollt!

Lehetséges kezelések