Megelőzhető-e a combnyaktörés? Javítható-e az egyensúlyérzék idősebb korban?

A megfelelő csontminőség- és izomerő megtartásában, a jó koordináció és egyensúly megőrzésében, az esések megelőzésében segít az un. Otago tréning!

Ez egy naponta otthon végezhető speciális mozgásgyakorlatokból álló program, amely bizonyítottan:

  • 1/3-ra csökkenti az idősebb generáció eséseinek és töréseinek számát,

  • a fiatalabb betegek mozgáskoordinációját, fizikai kondícióját, a sérültek segédeszközhasználatát is javítja.

Az Otago mozgásprogramot az új-zélandi Otago Orvosi Egyetemen végzett kutatások, tesztelések alapján fejlesztették ki, és kizárólag Otago-trénerek oktathatják.

A betanított gyakorlatokat célszerű minimum hetente háromszor elvégezni. Az Otago-tréner megtanítja a feladatokat, amit egy füzetből otthon gyakorolhat. Ha menet közben bármilyen problémája akad, pl. izmai , ízületei fájnak, bátran forduljon oktatójához.

Normális, ha az edzés utáni napon enyhe izomlázat tapasztal, mert ez azt jelzi, hogy hatásosak a gyakorlatok. Az edzés során lélegezzen mindvégig normál tempóban, a légzéssel kombinált gyakorlatok hatékonyabbak!

Fontos tudnivalók az OTAGO mozgásprogrammal kapcsolatban:

  • Figyeljünk a bemelegítésre, és az edzés végén a nyújtásra, illetve a levezetésre!

  • A mozgásprogram során megtanult egyensúly gyakorlatokat óvatosan végezze! Ügyeljen arra, hogy csakis akkor kezdje el fokozatosan mellőzni a kapaszkodást/támaszkodást a kezével, ha már biztos az egyensúlya!

  • Hasznos dolog edzésnaplót vezetni. Ez egyrészt emlékezteti, arra, hogy mikor gyakorolt utoljára, másrészt feljegyezhet bele bármit, amit meg akar kérdezni az Otago- trénertől (pl. melyik gyakorlat okozott problémát, melyik gyakorlat segít a legtöbbet, stb.).

Ne engedje, hogy korából adódó fizikai korlátai uralják az életét, tegyen ellene! Az Otago tréning segít ebben. Várom jelentkezését egy egyéni, Önre szabott mozgásprogram kialakításával.

Székely Réka, Otago-tréner gyógytornász