Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Gyakran ismételt kérdések

Minden izomnak munkára van szüksége a kellő mértékű feszülés fenntartásához. A testtartásért felelős izmok sem kivételek ez alól. Amennyiben a Súlypont Ízületklinika programjának részt vevője abbahagyja a testtartás-karbantartó programját, és továbbra is kiteszi magát a szokásos tartásromboló testhelyzeteknek, akkor az állapota lassanként újra romlani kezd.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a Súlypont Ízületklinika programjának legtöbb résztvevője a kedvező eredmények hatására annyira lelkes, hogy legalább fél évig még folytatja a speciális gyógytorna gyakorlatok végzését. Ezután két csoportra oszlanak. A harminc százalékuk beépíti a programot a mindennapi életébe: vagy folyamatosan végzett önálló, otthoni mozgásprogramként, vagy a kedvenc sportágának bemelegítő gyakorlatai közé.

A másik hetven százalék egy idő múlva abbahagyja a programot. Újra elkezdik azonban akkor, amikor a korábbi gerinc vagy ízületi fájdalmaik újra jelentkeznek. Annyit végzik a tartásjavító gyakorlatokat, amennyi elegendő a fájdalmas tünetek gyors megszüntetéséhez.

A fentiekből látható, hogy a Súlypont Ízületklinika minden látogatója képzést és buzdítást kap a jó és szilárd testi felépítés alapjainak kialakításához és fenntartásához. Ez pedig elengedhetetlen a tevékeny, aktív életmód folytatásához.

A piac: a kezelések, gyógymódok és különféle módszerek széles választékát kínálja. Sokkal könnyebb azonban meghozni a helyes döntést, mint gondolná.
Az alábbiakban ismertetünk néhány olyan irányelvet, melyek segíthetnek helyes döntést hozni az Önnek megfelelő kezelési forma kiválasztásánál.

1.) Ne csupán tünetekben és a tünetek elnyomásában, hanem okban és okozatban gondolkodjon!
Az ízületi- és gerinc bántalmak tartós megszüntetéséhez nem elég azt figyelembe venni, hogy mi fáj, hanem arra kell összpontosítani, hogy miért fáj.
Más szóval, meg kell ismernie problémájának kiváltó okait.

Az ízületi- és gerinc panaszok nagy része, a nem rendeltetésszerű használat miatt alakul ki.
A sok ülés és féloldalas testhelyzet folyamatosan torzítja a csont- és izomrendszert. Ha a testtartásért felelős izmok működésének egyensúlya felbomlik, az ízületek elmozdulnak a megfelelő helyzetükből, és ennek következtében kopás, idegbecsípődés, vagy fájdalom léphet fel.

Terápia kiválasztásánál:
a. Olyan terápiás formát válasszon, amely ízületi- és gerinc problémáinak nem csupán a tüneteit, hanem kiváltó okait igyekszik megszüntetni!
A megfelelő étrend és mozgás, olyan követelmények, melyek hiányában a testünk egyszerűen képtelen működni. Az összes olyan gyógymód, amely nem veszi teljesen figyelembe ezt a két alapvető elemet, nem szüntetheti meg az Ön panaszait!

A MOZGÁSSZERVI BÁNTALMAK KEZELÉSÉNEK LEGGYAKORIBB FORMÁI:
-A szervezet vészjelzéseinek elhallgattatása – gyógyszeres fájdalomcsillapítás – steroid injekciók, gyulladásgátló – és csökkentő gyógyszerek stb.

-A vérellátás növelése a gyógyulás, regeneráció elősegítése érdekében – masszázs, melegpakolás, ultrahang stb.

-Eltiltás a problémákat okozó testmozgástól – ágynyugalom, felmentés a testnevelési órák alól, a kedvenc sportág felfüggesztése, stb.

-Külső segédeszközök használata – fűzők, betétek, gyógycipők, -ülések, – matracok.

-Mechanikus helyreállítás – műtét

Az ilyen gyógymódok bizonyos esetben a kezelés hatékonyságát elősegítik, de csupán korlátozott értékűek, és átmeneti megoldást hoznak, ízületi – és gerinc bántalmak alapvető okait nem szüntetik meg.

b. Bizonyos autoimmun betegségek, pl. Rheumatoid arthritis, Bechterew stb esetén fontos a gyulladást csökkentő rendszeres gyógyszeres kezelés (bázis terápia, biológiai terápia) is, ez azonban a reumatológus orvos kompetenciája. Focalis arthritis vagy egyéb gyulladás esetén is átmenetileg indokolt a gyógyszerszedés.
A fájdalomcsillapítók hosszútávú alkalmazása elnyomja a szervezet vészjelzéseit, így lehetőséget nyújt az ízületi- vagy gerinc károsodás további fokozódására, ráadásul számos kedvezőtlen mellékhatás kifejlődéséhez nyújt alapot.

c. Csupán a legvégső esetben forduljon radikális, sebészi beavatkozással járó módszerekhez! Mindaddig érdemes konzervatív kezelést alkalmazni amíg reális esély van a javulásra.
Egyetlen sebészi megoldás sem hasonlítható ahhoz az állapothoz, amikor az ízület vagy gerinc eredeti elemei eredeti helyzetükben működnek.

2.) Változtasson az életmódján a kiváltó ok(ok) megszüntetése érdekében!
Ismerje fel, hogy Önnek kell lépéseket tenni a saját egészségéért! Az egészség sikeres helyreállításához és megőrzéséhez aktív gondolkodásra és cselekvésre van szükség. A fejlett technika, a kevés mozgás,egészségtelen táplálkozás, a feszültséggel teli, szennyezett környezet, amelyben élünk, annyira ártalmasak az egészségünkre, hogy ha nem teszünk semmit ellenük, akkor megbetegszünk. Viszont a jó egészségi állapot egyáltalán nem elérhetetlen. A prevenció rendkívül fontos, megelőzhetjük a mozgásszervi betegségek kialakulását.

Az igazi egészség ott kezdődik, hogy célul tűzzük ki annak megszerzését.

Éljen bátran a Súlypont Ízületklinika által nyújtott ízületstatikai állapotfelmérés lehetőségével, hogy felderíthesse problémáinak valódi okát, és megtalálja a megoldást, amelynek segítségével valóban helyreállíthatja ízületeinek vagy gerincének épségét és stabilitását.

Minden egyes látogatás 60 percet vesz igénybe. A látogatások alkalmával felmérjük, hogy mennyit fejlődött az eltelt idő alatt, majd megszerkesztjük és megtanítjuk Önnek a következő testtartásjavító gyógytorna programot. Ezt a személyre szabott programot általában 30- 40 perc alatt el lehet végezni, és úgy állítják össze a gyógytornászok, hogy mindennap, az Ön otthoni körülményei között tudjon gyakorolni. Fényképekkel illusztrált, pontos leírást kap, tehát a feladatokat otthon precízen végezheti.

Nincs szükség különleges felszerelésre,mindössze egy kis szabad fal- és földfelületre.
A program végzése után könnyednek és üdének érzi magát, felkészültnek az egész napi tevékeny és alkotóképes munkára, vagy a nyugodt éjszakai pihenésre.

A fizikai és a biológiai törvényeket nem lehet áthágni. A teste igényli a megfelelő és kielégítő mennyiségű testtartási ingert, a naponkénti, egész napos működésének fenntartásához. A másik lehetőség az, hogy egész életén keresztül krónikus mozgásszervi panaszokkal küszködhet, kiesik a munkából, és csökken a teljesítőképessége.

Díjmentes állapotfelmérés

1027 Budapest, Frankel Leó út 9.

TOVÁBBI ÍRÁSAINK