A Schroth terápia egy tudatos, személyre szabott, komplex, háromdimenziós kezelési eljárás, mellyel a gerincferdülés különböző formái, a Scheuermann-kór, tartási rendellenességek, a gerinc ismeretlen eredetű fájdalmai és degeneratív elváltozásai korrigálhatóak. A Schroth módszer lényege, hogy a gerinc elváltozásai következtében kialakult deformitásokat különböző passzív és aktív eszközökkel korrigálja. A passzív eszközök közé a korzettek és a gyógytorna során alkalmazott különböző alápárnázások, a gyógytornász által kézzel végzett korrekciós fogások tartoznak.
Az aktív korrekciókat pedig maga a páciens végzi a megfelelő izmok nyújtásával illetve erősítésével és a háromdimenziós speciális légzéssel.

Minden páciens a görbületeinek megfelelően kapja a speciális, személyre szabott gyógytorna gyakorlatokat, így a deformitásai következtében nem megfelelően működő izmok, szalagok, nem megfelelően terhelődő ízületek a helyes működéshez szükséges ingereket kapják. Mivel a bordákat is érinti az elváltozás, a személyre szabott gyógytorna nélkül, a páciens minden egyes légvétellel erősíti a saját deformitását. Ennek kivédése érdekében speciális, három dimenziós, forgató légzés megtanulására van szükség, mellyel a deformitások ellen lehet hatni.

Schroth terápia gyakorlat

Videó: Schroth terápia

A Schroth terápia célja:

  1. A gerinc fiziológiás görbületeit helyreállítani
  2. Felegyenesíteni a gerincet
  3. Visszafordítani az egymáshoz képest elcsavarodott csigolyákat
  4. Az ún. antigravitációs izmok teljesítményének fokozásán keresztül a korrekciós tartást stabilizálni
  5. Az állapotromlást megállítani, megelőzni
  6. A szív- és tüdőfunkciók teljesítőképességét fokozni, a következményes kórképek kialakulását megelőzni

A terápia mindennapos gyakorlást (speciális gyógytorna) igényel, kb. napi 45 percben. A konkrét gyakorlatokon kívül hétköznapi testhelyzetek helyes használatát is elsajátítja a páciens, csökkentve ezekkel a saját görbületeire nem jó hatással lévő, további deformitásokat okozó rossz hatásokat.

Schroth terápia gyakorlat

A Schroth gyakorlatok gyermek- és felnőtt korban is végezhetők. A diagnózis felállítása után célszerű minél hamarabb elkezdeni a terápiát, hogy minél jobban megakadályozhassuk a görbületek romlását. Nagyon fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés és szükség esetén a megfelelő korzett elkészíttetése.