Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Fascia azaz FDM kezelés

Mozgásszervi panaszok esetén miért nélkülözhetetlen a fascia kezelés?

Nyaki fájdalomA fascia az a többrétegű kötőszövet, ami körbeveszi és összeköti az izmainkat, beburkolja a szerveinket. Ez a szövet biztosítja testünk folytonosságát és teremti meg az egymástól távol eső részek között a kapcsolatot.

A fascia mindent behálózó tulajdonsága miatt tudunk rugalmasan és dinamikusan mozogni. Az izmok összehúzódása a fasciák nélkül még darabossá tenné mozdulatainkat, az izmokat összekötő fascia rendszer azonban rugalmasságának köszönhetően a mozgás energiáját dinamikusan tárolja el és adja vissza, az adott tevékenységnek megfelelően, gondoljunk például egy dobó mozdulatra. A sérülésmentes mozgáshoz az izmaink mellett fasciáink megfelelő állapotára is szükség van.

A fascia rendszer nem csak a mozgásunkat, de a testtartásunkat is befolyásolja. Egy rossz testtartás oka nem csak a csontokban és izmokban keresendő. Gondoljunk egy rendszeresen kondiba járó, kifejezetten nagy izom állománnyal rendelkező emberre, akinek mégis előre esett válla és előre helyezett fejtartása van. Ebben az esetben is lehetséges, hogy a letapadt és rugalmatlan fascia “húzza össze” az embert.

Fontos tudatában lennünk, hogy egy-egy mozgásszervi probléma esetén, nem mindig ott van az ok, ahol a tünet. Például egy fokozott ágyéki görbület és az ebből eredő derék fájdalom oka lehet a feszes vádli, pontosabban a két területet összekötő és az izmokat bepólyáló fascia lánc rugalmatlansága, letapadása. Számos példa van rá, hogy egy röntgen, ultrahang vagy MR felvétel azért nem támasztja alá az adott panaszt, mert az ok nem a csontokban, izmokban és a porckorongokban keresendő, hanem a kötőszövetben. Ezeknek az összefüggéseknek a feltárásában és megoldásában segítenek a különböző típusú fascia szemléletű kezelések. A fascia szó szerint egy érző szövet, rengeteg érzékelő receptor található benne. Ha megadjuk a megfelelő ingert, amire a problémás szöveti területnek szüksége van, képes a regenerációra.

Fascia problémák okozta tünetek:

  • feszülés érzet,
  • mozgás beszűkülés
  • fájdalom egyaránt.

Ezek a diszfunkciók további sérülésekre és funkció csökkenésre hajlamosítanak, ezért érdemes az ilyen jellegű problémákat kezelni!

Sokféle fascia technika létezik, ezért mindenki megtalálhatja a számára megfelelő típusú terápiát, amire a teste a legjobban reagál. A test beszédes, sokszor ahogy a problémára rámutatunk már jelzi, hogy milyen típusú ingerre van szüksége a gyógyuláshoz. Az FDM (fascia disztorziós modell) ezzel az értő figyelemmel közelít és kezel aszerint, hogy inkább lassú tolásra, mély pontszerű nyomásra, hirtelen korrekcióra vagy a különböző ingerek kombinációjára van szükség. Egy másik fascia szemléletű módszer, az Anatomy Trains például fascia láncokban gondolkodik és kezel, rendszerként tekintve a testre. A flossing terápia segítségével -mely különböző erősségű rugalmas szalagokkal dolgozik- a lokális problémák célzottan kezelhetők. Ez a pár terápiás lehetőség csak néhány példa a rengeteg féle technika közül, ami rendelkezésünkre áll.

A személyre szabhatóság mellett további előnye ezeknek a módszereknek, hogy a kezelés a rendelőben nem ér véget, hanem kiegészíthető otthon is végezhető egyszerű feladatokkal, hogy a gyógyulás gyorsabb, a kezelés hatása tartósabb legyen.

Díjmentes állapotfelmérés

1027 Budapest, Frankel Leó út 9.

TOVÁBBI ÍRÁSAINK