Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Gyógytorna – Gyakorlatok, tornák

A tartási rendellenességek gerinc és ízületi betegségek kialakulásához vezethetnek!

Az ülő életmód, a testünket egyoldalúan terhelő munka, a terhesség, a gyors növekedés, stb. következtében agyunkban kialakul egy rossz programminta. Testtartásért felelős izmaink nem megfelelően működnek, kialakul egy aszimmetria, ami egyre inkább fokozódik, és ennek következtében elkezd deformálódni a vázizomrendszerünk.

A statika megváltozása egész testünkre, vázrendszerünkre, sőt a belső szerveinkre is negatív hatással lesz.

A tudósok kikísérleteztek egy olyan, a testtartásért felelős izmokat újból a régi formába hozó rendszert, amely a földön járó, mozgásszervi panaszokkal küszködő emberek gyógyítására is hatásosan alkalmazható.

A NASA által kidolgozott, Dr. Skokan Martin orvos- biológus által Magyarországra hozott, és kizárólag a Súlypont Ízületklinikán alkalmazott speciális ízületstatikai gyógytorna program a testtartásért felelős izmokat készteti arra, hogy eredeti feladatuknak megfelelően működjenek, gazdaságosan dolgozzanak, és ez által az ízületek és csigolyák terhelése test szerte egyenletes legyen.

Miért a gyógytorna a leghatékonyabb módszer a mozgásszervi betegségek kezelésében?

A gyógytorna egy speciális, az izmokat szelektíven erősítő vagy nyújtó, az ízületek élettani körülményeit javító, az ízületek mozgásterjedelmét szélesítő, a statikai eltéréseket helyreállító mozgásanyag.

A torna ízületkímélő helyzetben, diplomás szakember, gyógytornász irányításával történik, és a közhiedelemmel ellentétben akár alakformáló is lehet.

A gyógytorna hatékonyságát orvosi masszázzsal, manuálterápiával lehet fokozni. A Súlypont Ízületklinikán egyéni és kis csoportos foglalkozások vannak, igény szerint.

Kiknek javasolt a gyógytorna?

 • Gerinc és ízületi panaszokkal küszködőknek
 • Sportsérüléseket követően
 • Műtétek előtt illetve után
 • 40-en túl
 • Előzetes inaktivitást követően
 • Súlyfelesleggel rendelkezőknek
 • Veleszületett vagy szerzett fejlődési rendellenességek esetén (pl. veleszületett csípőficam, gerincferdülés, Scheuermann-kór, stb)

Milyen korosztálynak javasolt a gyógytorna?

Gyógytorna gyakorlat Minden korosztály részére!

Testünket, gerincünket, ízületeinket, izmainkat előbb terhelhetővé kell tenni, és csak utána érdemes intenzívebb mozgást választani. Jó statikával kell rendelkezni ahhoz, hogy az ízületeink ne károsodjanak, ne legyenek sportsérüléseink. Sportválasztás előtt kérje ki gyógytornász-fizioterapeuta véleményét és válasszon alkati adottságainak, korának, izomtónusának, flexibilitásának megfelelő mozgásprogramot.

Miért fontos a gyerekek sportra nevelése?

A csontos növekedés és az izmok munkája között szoros összefüggés van. Az a húzó-, nyomó erő, amit az izmok kifejtenek, az izom-ín összeköttetésen át érvényesül és a csontokra erőteljes fejlődési ingerként hat.

Szolgáltatásunk tartalmazza:
 • Személyes igényfelmérés
 • Gyakorlatok betanítása
 • Otthon végezhető  gyakorlatokat bemutató füzet
A csontokra ható inger két irányban érvényesül:
 • Befolyásolja a csontok növekedését – a fejlődésben lévő gyerekeknek különösen fontos a mozgás, a sport, ugyanis a csúcscsonttömeg kb. 20-25 éves korra alakul ki
 • A csont szerkezetét is képes alakítani – növekedésben lévő szervezetnek nem javasolt a súlyzós edzés, mert amellett, hogy a gerincet károsítja, a csontok hossznövekedését gátolja

Az ízület egy működő egység, formája genetikailag meghatározott, de végleges alakja csak a használat és terhelés nyomán, (növekedés során) alakul ki, hasonlóképpen a csontokhoz. Az ízületi porc vastagsága a terheléssel arányosan nő. Ha fiatalabb, majd idősebb gyerekeknek nincs elegendő lehetősége a mozgásra, ízületeik nem tudnak egészségesen kialakulni.

A csont-, ízületi-, izomrendszer egészséges fejlődésének alapfeltétele a mozgás, a sport. Különböző veleszületett vagy szerzett mozgásszervi vagy belgyógyászati betegségek esetén pedig a könnyített testnevelés, gyógytestnevelés, gyógytorna. illetve a diagnózisnak megfelelő sport javasolt.

Gyermekek mozgásra, illetve sportra nevelése a legfontosabb feladat a szülők és az iskola részéről is! Ha a gyermek tehetségének, kedvének és alkati adottságainak megfelelő sportot választjuk, abban sikeres lesz és azt egy életen keresztül élvezettel, fogja űzni. A megfelelő sportválasztásnál érdemes szakember segítségét igénybe venni.

Videó: A csípőízület és a térd ápolása

Gyógytornászaink

Székely Réka gyógytornász

Székely Réka

Székely Réka magyar-kanadai állampolgár vagyok, és a két országban szerzett szakmai tapasztalatom alapján a testi-lelki egyensúly alapját képező mozgás mellett köteleztem el magam egy életre.

Tovább olvasom »
Zöldesi Gellért Gyógytornász – fizioterapeuta

Zöldesi Gellért

Zöldesi Gellért vagyok, gyógytornász-fizioterapeuta, illetve gyógy-és sportmasszőr. Pályaválasztásom során biztos voltam abban, hogy olyan hivatást szeretnék találni, amit szeretek, és amivel másoknak tudok segíteni.

Tovább olvasom »
Orbán Anna

Bihaly Anna

Szerencsésnek mondhatom magam, hogy a gyógytornász szakmával egyben megtaláltam a hivatásomat is. Nagyon szeretek gyógytornászként dolgozni, motivál, hogy a mozgás által segíteni tudok az embereken.

Tovább olvasom »

Díjmentes állapotfelmérés

1027 Budapest, Frankel Leó út 9.

TOVÁBBI ÍRÁSAINK