Mi az a Trigger pont?

Trigger pontnak nevezzük azokat a vázizomzatunkban, vagy a fasciánkban (hálószerű kötőszövet) kialakuló csomókat, amelyek kívülről ugyan nem látszódnak, de nyomás hatására fájdalommal reagálnak, illetve az érzés egy meghatározott területre kisugárzik.

A trigger pont terápia menete:

A kezelést megelőzi egy nagyon alapos anamnézis felvétel, illetve egy részletes betegvizsgálat. Erre azért van szükség, hogy sikerüljön a fájdalom valódi okát felkutatni és megszüntetni.

A korábbiakban már írtuk, hogy a trigger pontok kisugárzó panaszokat okoznak, vagyis a páciens valahol a testén érzi a kisugárzó fájdalmat, de a trigger pont, ami felelős ezért az érzékenységért, a testben jóval távolabb keresendő. Vegyünk például egy lábba kisugárzó fájdalmat. Ilyen esetben előfordul, hogy nem a lábat, vagy a derekat kell kezelni, hanem a farizmokban lévő fájdalmas csomókat kell oldani, és a panaszok javulni fognak. A kezelést megelőzi egy kis lazító masszázs, hogy oldódjanak az izomrétegek. Ezt követi a trigger pontok egyenletes erővel való nyomása. A nyomás fájdalmas, viszont ahogy az izom lazul, oldódik, nyúlik, úgy a fájdalom is szépen lassan csökken, majd megszűnik. Már néhány kezeléssel is hosszú távú eredményeket lehet elérni.

Fontos a szakszerű kezelés, triggerpont-terapeuta gyógytornász segítségére van szükség!

A Trigger pontok típusai:

  • Akut trigger pont: a fájdalom mind nyugalomban, mind mozgás közben, mind pedig nyomásra jelentkezik
  • Latens trigger pont: csak nyomásra jelentkezik a fájdalom

Trigger pont jelenlétére utaló jelek:

  • Mozgástartomány beszűkülése
  • Izomerő csökkenése
  • Nyomás hatására kisugárzó fájdalom megjelenése
  • Izzadás, szédülés, fokozott váladéktermelés, egyensúlyzavar

Trigger pontok kialakulásának okai:

Amennyiben a leírtak alapján magára ismerne, keressen bennünket bizalommal.