Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Tartási rendellenességek, esztétikai hibák

Gyermek- és fiatalkori testtartás

Újdonsült szülőkként nyomon követve kisbabájuk fizikai fejlődésének egyes fokozatait a legtöbben elámulnak azon, milyen csodálatos ülő és álló testhelyzeteket vesz fel gyermekük.

A testtartás romlásának görbéje:

A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy nagyjából abban az időben, amikor a gyermek elkezdi az iskolát, a kisgyermekkorra jellemző gyönyörű testtartás romlani kezd. A hosszú tanítási napok, a nehéz iskolatáska, a napi többórás TV-nézés és video-játékok mind-mind nyomot hagynak a gyermekek testén lógó fejtartás, púpos hát, gerincferdülés, O- vagy X-láb, lúdtalp és egyéb eltérések formájában. A testtartás romlása ezután folytatódik, és a késői tinédzserkor éveiben a mai tinédzserek 64%-a a minimális fittségi követelményeknek sem tesz eleget.

Mire a legtöbb fiatal befejezi tanulmányait, és túl van a karrierépítés első évein, nagy valószínűséggel már legalább 3 testtartásbeli eltéréssel rendelkezik, és nagy esélye van arra, hogy fokozódó jellegű ízületi- és gerincproblémákkal kell szembenéznie az előtte álló évtizedek során.

Ha csak egy kis igazság is van abban a mondásban, hogy „Csak annyira vagy öreg, mint az ízületeid!”, akkor egy tipikus fiatal felnőtt épp abban az időben vonulhatna nyugdíjba, amikorra valóban produktív munkaerővé válik.

Fontos tudni azonban, hogy gyakorlatilag minden testtartási eltérés bármely életkorban korrigálható a megfelelő testhelyzetben, megfelelő sorrendben végzett speciális, személyre szabott ízületstatikai gyógytorna gyakorlatok segítségével. Egy ízületstatikai testtartásjavító gyógytorna programban való részvétellel visszafordíthatók az évek óta fennálló testtartásromlás káros hatásai, így megszabadulhatunk a fájdalomtól, és ismét teljes, aktív életet élhetünk.

A gyermekek a felnőttkor eléréséig számos növekedési cikluson mennek keresztül. A testtartás fejlődésének érdekében a legtöbb gyermek számára egyszerűen azt kell biztosítani, hogy annyit mozoghasson, amennyit csak lehetséges, a lehető legváltozatosabb mozgásfajták felhasználásával. Ha fizikai fejlődésük során előadódnak olyan időszakok, amikor az ízületi fájdalmaik súlyosbodása már alvászavarokat okoz, a gyermek nem képes részt venni a testnevelés órákon, stb., egy testtartásjavító program biztosítani tudja azokat a fejlődéshez szükséges ingereket, amelyek a megfelelő testtartás helyreállását eredményezi.

Ha Önnek bármilyen kérdése van gyermekével/gyermekeivel kapcsolatosan e témára vonatkozóan, kérjen időpontot egy díjmentes állapotfelmérésre.

Gyermek- és felnőttkori tartási rendellenességek, esztétikai hibák

A jóindulatú tartáshibától, helytelen tartástól a szakirodalom megkülönbözteti azokat a kóros eltéréseket amelyeknél a támasztó- és mozgató apparátusban, tartós strukturális elváltozások alakulnak ki. A deformitások, és kóros tartási rendellenességek is kezelhetőek, a mai modern terápiákkal ( Schroth módszer, McKenzie terápia, stb.) de az ésszerű megoldás a megelőzés, hiszen a tartósan fennálló tartáshibák idővel degeneratív mozgásszervi betegségekhez (meszesedés, kopás, stb.) vezethetnek.

A helytelen tartás bármelyik formájához társulhat a fej előrehajlott tartása, a vállak pedig előre, lefelé esnek, a hát domborúbb a normálisnál, lomha a járás. Kezdetben még nincsenek megrövidült izmok, nem áll fenn ízületi mozgáskorlátozottság, ilyenkor még a funkció nem károsodott, ez a stádium legfeljebb esztétikai problémát szokott okozni. A formai eltéréseket azonban később funkció zavar követi. Ízületstatikai tartásjavító gyógytorna programmal a későbbi degeneratív elváltozásokat meg lehet előzni.

A hanyag tartástól – annak ellenére, hogy megjelenési formájában nem tér el – el kell különítenünk a tartásgyengeséget. Ilyenkor a tartószerkezet működése nem kielégítő. A tartásgyengeség jól felismerhető és elkülöníthető más elváltozásoktól. A tartási gyengeség megállapításához különböző mozgás- teszteket végeztet a gyógytornász vagy gyógytestnevelő. A rossz tartáshoz gyakran társul lúdtalp, X láb is, ezek kezelése is a korai stádiumban a leghatékonyabb.