Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Ízületi gyulladás

Az ízületek heveny és idült gyulladása

Az ízületek gyulladásos betegségei leggyakrabban fertőzésre vezethetők vissza. A gyulladás lehet akut, subakut és krónikus lefolyású. Az ízület gyulladása lehet elsődleges (primer), ha a folyamat az ízület belsejében keletkezik, vagy másodlagos (secunder), ha a szervezet egyéb gyulladásos folyamatai terjednek rá az ízületre. (véráram, útján, vagy külső sérülés, ízületbe adott injekció révén, stb.)

Oka: Staphylococcus aureus, Streptococcus haemolyticus, Pneumococcus, Coli baktérium stb.

Tünetek:

  1. Általános klinikai tünetek: rossz közérzet, elesettség, étvágytalanság, magas láz, magas vérsülyedés, balra tolt vérkép.
  2. Lokális (helyi) tünetek: heves ízületi fájdalom, ami mozgásra fokozódik, ízületi duzzanat, ízületi bőrpír, izomatrophia, ízületi zsugorodások kialakulása, septicus, toxicus állapot stb.

Kezelés:

  • Az ízületi punctio (a leszívott anyagot kitenyésztik a baktérium kimutatására), és célzott antibiotikus kezelés a legfontosabb teendő.
  • Az ízületi zsugorodások (kontraktúrák), és izomatrophia( izomsorvadás) elkerülésére illetve kezelésére, speciális személyre szabott gyógytorna szükséges.

Focalis arthritis ( góc okozta ízületi gyulladás)

Focalis arthritis alatt a szervezet biológiai egyensúlyának megbomlásából adódó megbetegedést értjük. Ilyenkora szervezetben különböző helyeken előforduló, gyulladást okozó baktériumok által kibocsájtott mérgek okozzák az ízületi gyulladást. A gócok előfordulhatnak: mandula-, homlok-, arcüreg-, fog-, petefészek, stb. A góc okozta ízületi gyulladás kezelésénél az elsődleges teendő a góctalanítás. Az ízületek és izmok karbantartására pedig fontos a személyre szabott speciális gyógytorna.