Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Gerincferdülés (scoliosis)

Egyik leggyakrabban előforduló veleszületett vagy szerzett szerkezeti eltérése a gerincnek, a gerincferdülés vagyis scoliosis. A gerinc különböző szakaszain jöhet létre, és különböző súlyosságú lehet. Ha felmerül a gyanú, hogy gerincferdülése van azonnal forduljon szakemberhez, hiszen a közhiedelemmel ellentétben a felnöttkori gerincproblémák nagy részét ez okozza. Megkülönböztetünk funkcionális scoliosist és strukturális scoliosist. A  funkcionális gerincferdülés jó gyógyhajlamú, ilyenkor az oldalirányú elhajlást nem követi torzió, tehát nem alakul ki bordapúp. A  strukturális ( idiopatias) gerincferdülés rosszabb gyógyhajlamú, és mindig torzióval, bordapúppal jár.

A páciens biológiai életkorának a meghatározása  fontos a gerincferdülés progressziójának megítlése érdekében. Ehhez támpontot nyújt a Risser tünet. A torzió mértékének  pontos megítélésében, és ellenőrzésében a röntgenszög mérés, Cobb-fok mérés nyújt lehetőséget. A korai diagnózis alapján végzett rendszeres, speciális gyógytorna vagyis Schroth terápia (modern scoliosis terápia) a jelenleg  alkalmazott leghatékonyabb kezelési módszer. Torziós scoliosis esetén, a kezelés hatékonyságát  fokozhatja  korzett  illetve Spine cor (speiális fűző) használata. Nagyon súlyos esetben műtét javasolt.

A Schroth terápia célja: statikailag kiegyenlített, kompenzált, kevésbé deformált, mobilis, fájdalommentes gerinc létrehozása, és a beteg pszichés és általános állapotának javítása.