Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Scheuermann-kór

A Scheuermann – kór a gerinc ismeretlen eredetű betegsége, a csigolyák zárólemezének csontosodási zavara. Az érintett szakaszon a csigolya testek elülső részei elkeskenyednek és előrefelé ék alakúvá válnak.  Legtöbbször a háti szakasz érintett. Tipikus tünete a domború hát, a gerinc mozgásainak a beszűkülése. Ritkábban az ágyéki szakaszon is kialakulhat, ezeken a helyeken kevesebb csigolyát érintve.

A betegség szakaszai

Első stádium

A „hanyagtartási stádium” ( 8-10 éves kortól), ilyenkor a fájdalom még nem jellemző, csak a nagyobb fokú fáradékonyság. A háti szakasz mérsékelt görbületfokozódását általában még aktívan tudja korrigálni a gyermek. Nagyon fontos a betegséget ebben a stádiumban felismerni, és rögtön elkezdeni a speciális gyógytorna kezelést, Schroth módszerrel.

Második stádium

„florid” stádiumban (kb. 12 éves kortól) az érintett gerincszakasz merevebbé válik és megjelenik a fájdalom is. Az erősebb görbületfokozódást már nem tudja aktívan korrigálni a gyermek. A vállak előre esnek, fokozódik az ágyéki görbület.

A harmadik vagy késői stádiumban, a növekedés befejeztével a deformitás még jobban rögzül. Fájdalom, spondylarthrosisos elváltozások, derékfájdalom jelentkezhet, ami végigkíséri az egész életét. A rendszeres gyógytorna mellet, a gyógytornász által javasolt sportokból érdemes választani, és kerülni kell a vertikális terhelést pl. súlyemelést.

A Scheuermann-kór progresszív betegség, amely kellő időben végzett speciális gyógytorna (Schroth terápia) nélkül, egy egész életen át sok panaszt okozhat.