Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Alagút szindrómák, kéztövi alagút szindróma (carpal tunnel synrome), könyöktáji alagút szindróma (cubital tunnel syndrome), Guyon alagút szindróma

Kézgyengeségünk, kézbe sugárzó fájdalmunk, kézzsibbadásunk hátterében gyakran a perifériás idegek nyomása (kompressziója) vagyis un. alagút szindróma áll. Természetesen kézbesugárzó neurológiai tüneteket más betegségek is okozhatnak nemcsak alagút szindróma, ezért mindig körültekintő vizsgálatra van szükség.

A kéz beidegzése:

  • Nervus medianus – a csukló magasságában van egy szűk alagút, az ún. carpalis alagút, amelyben a medianus ideg és az ujjhajlító izmok inai futnak az alkarról a kézre. A kéztövi alagút alsó és oldalsó falát a kéztőcsontok, a tetejét pedig a lg. capri transversum alkotja.
  • Nervus ulnaris – a könyök belső oldalán fut a kéz felé – a C8-Th1 gyökökből tevődik össze és a flexor carpi ulnaris izom két feje között halad; időnként a két fej között kerül nyomás alá.

Csuklótáji alagút szindróma (carpal tunnel syndrome) – Ha valamilyen gyulladásos vagy egyéb degeneratív elváltozás következtében az alagút beszűkül, és a medianus ideg nyomás alá kerül, a hüvelyk-, a mutató- és a középső ujjak környékén bizsergést, zsibbadást, erős fájdalmat, érzéskiesést, kézgyengeséget, sőt trófikus zavarokat is érzékelhet a páciens. A tünetek egyénenként változnak.

Könyöktáji alagút szindróma (cubital tunnel syndrome) esetén, a könyökhajlatban (sulcus nervi ulnaris) az ulnaris nevű ideg kerül nyomás alá, ilyenkor a kisujj és a gyűrűsujj környékén jelentkeznek az idegi kompresszióra jellemző senzoros és motoros tünetek: fájdalom, zsibbadás, érzéskiesés, stb.

A Guyon alagút szindróma (Guyon tunnel syndrome) a nervus ulnaris kompressziója csukló magasságában. A Guyon alagút alsó részét a lig. carpi transversum, felső részét pedig a lig. carpi volare alkotja, ahol az ulnaris ideg fut. Guyon alagút szindrómát okoz például a kisujjpárna (hypothenar) tartós nyomása bizonyos foglalkozások vagy sportok során

A precíz diagnózis felállítása érdekében a neurológus szakorvos általában idegvezetési sebesség vizsgálatot is végez (EMG/elektromyiographia illetve ENG/elektroneurographia). Ha az előbbiekben felsorolt tünetek egyike vagy azok kombinációja fennáll, feltétlen forduljon neurológus szakorvoshoz. A hatékony kezelés érdekében nagyon fontos a korai precíz diagnózis.

Kezelés:

Kezdeti stádiumban, amikor a gyulladás még nem okozott hegesedést, az aktív nyugalomba helyezés (gipszsín), steroidos injekció is megoldást jelenthet. Ha a betegség régóta fennáll, és a konzervatív kezelés nem hoz eredményt, akkor egy egyszerű ambuláns műtéti megoldással kell az ideget felszabadítani.

Az egyes ujj- illetve kézfunkciók helyreállítása, az izmok sorvadásának megakadályozása érdekében a gyógytorna a konzervatív kezelés fontos részét képezi. Természetesen szakember kompetenciája eldönteni, hogy a betegség különböző stádiumaiban milyen kezelésre van szüksége a páciensnek.

Fotó: sxc.hu