Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Bechterew-kór (SPA)

A gerinc ismeretlen okú, krónikus gyulladása, amely a csigolya közötti kis ízületek és borda – csigolya közötti ízületek összecsontosodása és a szalagok elmeszesedése folytán, a gerinc teljes elmerevedését okozza. A betegség alattomos, subokban zajlik, időnként tünetmentes is lehet. Kezdődhet az ágyéki szakaszon ” felszálló típus”, kezdődhet a nyaki szakaszon „leszálló típus”.

Bechterew-kór jellemzőbb tünetei amikre érdemes figyelni: állandó vagy visszatérő derékfájdalom, éjszakai gerincfájdalom, tipikus a hát reggeli merevsége, a gerincmozgások fokozatos beszűkülése, a mellkasi légzés kitérésének csökkenése, csípő fájdalom stb. A betegség előrehaladtával egyre fokozódó háti kyphosis (domború hát) is kialakulhat, szövődményként pedig nehézlégzés, szívbetegség, tüdőbetegség, stb alakulhat ki.

A betegséget meggyógyítani nem lehet, de a mai modern kezelési módszerekkel, speciális gyógytornával nagyon jól lehet befolyásolni. A korai diagnózis és az időben elkezdett Bechterew-torna a leghatékonyabb gyógymód!