Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Double crush szindróma

Mit jelent a Double crush szindróma?

Felső végtagjaink különböző pontjain megjelenő, zsibbadásokért, fájdalmakért vagy izomgyengeségekért gyakran az adott területet beidegző perifériás ideg nyomódása tehető felelőssé.

nyak fájdalomA „double crush syndrome” a nyaki gerincből induló perifériás idegnek két vagy több helyen történő kompresszióját jelenti, ami szinergikusan növelheti a tünetek intenzitását.

Upton és McComas azt állítják, hogy a carpal tunnel (kéztövi alagút) szindrómában szenvedő betegek többségénél nemcsak a csuklón található kompressziós elváltozás, hanem a cervicalis (nyakigerinc) ideggyökök is érintettek lehetnek.

A double crush szindróma elméletet eredetileg Upton (1973) írta le, egy, 115 betegből álló vizsgálatot követően. A kutatás során 81 esetben elektrofiziológiai bizonyítékok illetve klinikai tünetek is alátámasztották az alagút szindrómák és a nyaki gerinc degeneratív elváltozásai közötti kapcsolatot. Ezt a teóriát támasztja alá Massey (1981) tanulmánya is, amelynek alapján tizenkilenc esetben társult a carpalis alagút szindróma cervicalis radiculopathiával.

Az előbb említett kórkép egy ellentmondásos diagnózist eredményezhet. Egyes tudósok és sebészek úgy vélik, hogy ez egy olyan tünetegyüttes ahol a perifériás neuropathia párhuzamos lehet a kompressziós neuropathiával.

Precíz diagnózisra van szükség, annak tisztázására, hogy alagút- vagy nyaki gerinc eredetű vagy mindkettő okozta tünetekről van szó.

Milyen vizsgálatokra van szükség?

carpal tunnel sz

  • Idegvezetési sebesség vizsgálat, EMG vizsgálat az alagút szindrómák diagnózisát megerősíti, és kizárja más helyen történő leszorítás lehetőségét.
  • A cervicalis gerincről készült röntgen illetve MR vizsgálat pedig a nyaki gerinc magasságában történő leszorítást igazolja.
  • A vérvizsgálat pedig a szisztémás gyulladásos betegségek gyanúja esetén indokolt.

A betegek elvárásainak jobb kezelése érdekében a szakembereknek tisztában kell lenniük az egyidejű cervicalis radiculopathia és a carpal tunnel szindróma lehetőségével, valamint a mögöttes szisztémás neuropáthia jelenlétével.

Székely Réka – Súlypont Ízületklinika

Forrás

  1. AL Osterman, The double crush syndrome, Orthop Clin North Am, 1988, 19:147-55
  2. AJ Wilbourn, Double-crush syndrome: a critical analysis, Neurology,1997,49 no.1 21-29
  3. M Falk et al, Double crush syndrome evaluation in the median nerve in clinical, radiological and electrophysiological examination, Studies in Health Technology and Informatics, 2006, 123:435-441

Lehetséges kezelések