Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Ínhüvelygyulladás, tendopathia, tendynosis

Mit is jelent valójában a tendopathia? Az ín megbetegedése. Fő oka a túlterhelés, de gyulladásos kísérőreakciók is szerepet játszanak benne.

Melyek azok a tényezők, amelyek az ínhüvely túlzott súrlódásával járnak, ezáltal növelve a gyulladás kialakulásának kockázatát?

tendonitis

 • hirtelen hely-és irányváltozással járó sport tevékenységek pl.futás, ugrás)
 • hosszú távon ismétlődő mozdulatok pl. számítógépes munkavégzés
 • az inakat fokozottan igénybe vevő tevékenységek, pl különböző hangszerek (gitár, hegedű, zongora, stb.)
 • helytelen testtartás azaz rossz statika (rossz terhelési viszonyok)
 • hajlam (gyenge izomerő vagy gyenge állóképesség)
 • túlsúly (obesitas)
 • életkor pl. menopausa
 • szisztémás betegségek, gyulladásos kórképek

Tények az ínhüvelygyulladásról evidence based szakirodalom alapján

A pihentetés nem növeli az ín terhelhetőségét! Pihentetéssel nem oldódik meg a probléma oka, a fájdalom ugyan megszűnik egy időre de a megerőltető tevékenység folytatásakor ismét előjön.

Bizonyítékokon alapuló (evidence based) kutatások eredményei igazolják a mozgás, illetve torna jótékony hatását a tendopathia-kezelésben. Az inakat fokozatosan terhelni kell, ahhoz, hogy bírják a mindennapok okozta megterhelést. A mozgás egy létfontosságú terhelési inger az inak számára.

A gyulladáscsökkentés és fájdalomcsillapítás a tendopathia-kezelés része, de csak átmeneti javulást eredményez.

A terhelés módosítása illetve csökkentése fontos szerepet játszik a ínfájdalom rendezésében.

A fájdalom nincs mindig szinkronban a képalkotó felvételen látható ín-elváltozás mértékével. Pathológiás elváltozás sem mindig jár fájdalommal. A megelőzés fontos, hiszen krónikus índegeneráció esetén a legprofesszionálisabb kezelés sem fordítja vissza az elváltozás mértékét, legfeljebb csak a tüneteket enyhíti és a funkciót javítja.

Fokozottan érdemes figyelni a szteroidos injekciók indokolatlan alkalmazására. Az egyik köztudott, de nem kellően értékelt tény, hogy a szteroid-hatás a tüneteket befolyásolja, de az alapvető okot nem. A lokálisan beadott szteroid, a kollagén gyengülését okozza, amely az érintett ín/ínak és szalagok szakadásához vezethet. (Achilles-ín a legérzékenyebb ebben a tekintetben).

Tartósan jó eredményre akkor számíthatunk, ha a passzív kezeléseket (masszázs, terápiás ultrahang, injekciók, softlézer, lökéshullám, stb) kiegészítjük mozgásterápiával is. A mozgásterápia illetve gyógytorna (fizioterápia) személyre szabott kell, hogy legyen figyelembe véve az índegenerátó- illetve a fájdalom mértékét. A kezelés célja a funkció helyreállítása, a terhelés óvatos de fokozatos növelése (a fájdalom figyelembevételével!). A terápia nyújtást, excentrikus és koncentrikus gyakorlatokat tartalmaz. A fő szerep az excentrikus gyakorlatoké (a test középponttól távolodó mozgással kell a gátló-izom erősítését végezni) A tendopathia-kezelés nagyon hosszú folyamat, amihez kitartás szükséges. A szakszerű kezelés a siker záloga!!!

Székely Réka, Súlypont Ízületklinika

Forrás

 1. Halasi Tamás, Thomán József, Szakács Noémi, Szteroid injekciók a sportsebészeti gyakorlatban, Sportorvosi Szemle, 2012, 53: 3-4
 2. Cook J, Purdém C: Is compressive load a factor in the development of tendinopathy? British Journal of Sports Medicine. 2012, 46:163-168.
 3. Stasinopoulos Dimitrios, Exercise for tendinopathy, World J Methodol. 2015 Jun 26; 5(2): 51–54.
 4. Per Jonsson, Eccentric training in the treatment of tendinopathy, Department of Surgical and Perioperative Sciences Sports Medicine,2009, 901 87 Umeå, Sweden

 

Lehetséges kezelések