Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Lumbago, Ischias, Discus Hernia

Komolyabb, mozgáskorlátozottságot okozó gerincfájdalmak esetén az elsődleges cél a fájdalom megszüntetése, aktív nyugalmi helyzet, fektetés kórházi körülmények között. Heves fájdalmak esetén még nem javasolt a gyógytorna. Ilyenkor a beteg infúziós-, illetve gyógyszeres kezelésben részesül. Kb.1 hét után, a fájdalom csökkenésével javasolt elkezdeni a diagnózist és a beteg aktuális állapotának megfelelő gerinctornát.gerincsérv

A gerincbetegségek kezelésének egyik legelterjedtebb módszere világszerte a Mckenzie terápia. Ez egy aktív mozgásterápiára érülő rendszer, amelyet a diagnózis alapján a gyógytornász személyre szabottan tanít be a páciensnek. Ezzel a szakszerűen végzett módszerrel gyakran a gerincműtét is elkerülhető. A betanított gyakorlatokat a beteg otthonában is végezheti, ezzel saját maga képes befolyásolni a fájdalmát illetve a probléma kimenetelét.

A porckorongsérv illetve az egyéb degeneratív gerincbetegségek megfelelő prevenciós szemlélettel, egészséges életmóddal megelőzhetőek. A megelőzés fontosságára szeretném felhívni a figyelmet!

  • A rossz testtartás sokaknak csak esztétikai problémát jelent, pedig hosszútávon a gerinc degeneratív elváltozásaihoz is vezethet. A gerincfájdalmak jelentős része nem a gerinc kóros szerkezetből, hanem annak rossz használatából adódik.
  • A gerincfájdalommal küszködő páciensek nagy része a tüneti kezeléseket részesíti előnyben az oki terápiával szemben. A valódi, hosszú távú megoldást az izom- és csontrendszer helyes strukturális elrendezésének és szimmetriájának helyreállítása jelenti a testtartási izmok normál alaptónusának visszaállítása révén.
  • A veleszületett vagy szerzett gerincbetegségek, pl. a gerincferdülés vagy a Scheuernann-kór nemcsak gyermekkorban, hanem felnőttkorban is hatékonyan kezelhető Schroth-terápiával.Bár a komplex preventív rehabilitációs és fejlesztő módszereket egyesítő úszás az egyik legkedveltebb gyógymód a gerincbetegségek kezelésében, a gyógytornát nem helyettesíti és nem pótolja a személyre szabott speciális korrekciót.
  • A különböző nyakmerevítők, derékmerevítők, viselése csak a gerincet terhelő tevékenységek idején javasolt. Használatukkal óvatosnak kell lenni, mert hosszútávon a gerinckörnyéki izmok sorvadását idézhetik elő.