Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Osteochondritis tuberositas tibiae vagyis Osgood-Schlatter féle betegség

Az Osgood- Schlatterbetegség a tuberositas tibiae csontosodási zavara. Fiatal fiúknál általában 13-15 év körül, lányoknál 10- 15 éves kor körül jellemző, amikor a hormonháztartás változása következtében a csontok hossznövekedése még folyamatban van.
A comb feszítő izmainak (m. quadriceps) ínrendszeréhez tartozik a ligamentum patellae, mely a patellát a tuberositas tibiaehoz rögzíti. A lig. patellae a lábszárcsontba (tibia) való csatlakozásánál serdülőkorban porcos. Itt átmeneti porcgyulladás, csontosodási zavar, felritkulás jöhet létre. Lehet egyoldali, vagy kétoldali.
Tünetek:
A tünetek általában fokozatosan alakulnak ki. A legtipikusabb tünet a fájdalom a tuberositas tibiae területén (a térd elülső részén), ami terhelésre, erőteljesebb hajlításra, illetve lépcsőn járásra fokozódhat. Duzzanat is jelentkezhet nyomásérzékenységgel.
Röntgen felvételen a lábszárcsont (tibia) epyphysisének tuberositas tibiae-t alkotó lefelé irányuló része szabálytalan kontúrú, feltöredezett.
Kezelés:
Rendszerint konzervatív kezeléssel, tartós nyugalomba helyezéssel, térdkímélő életmóddal a „betegség” egy-két év alatt spontán gyógyul. Szükség esetén gipszrögzítés alkalmazható.
Bizonyos esetekben pedig a csontosodás meggyógyítására műtét (csavarozás, megfúrás) javasolt, természetesen ezt az ortopéd szakorvos kompetenciája eldönteni.
Életmódbeli tanácsok:

  • A térdízületet terhelni tilos
  • Térdelni tilos
  • Ugrálni tilos
  • A quadriceps izom (térdfeszítő) túlzott feszítése szintén tilos
  • Szakember véleményét fontos kikérni az iskolai testnevelésen való részvétellel kapcsolatban.

Fotó: Súlypont Ízületklinika