Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Parkinson-kór

A Parkinson-kór a leggyakoribb idegrendszeri betegségek egyike, Európa-szerte 1,9 millió embert érint és világszerte 6,3 millióra tehető e betegségben szenvedők száma. A Magyarországon végzett felmérések szerint a Parkinson-kóros betegek becsült száma 20-30 ezer, ezen belül 50-70 %-uk részesül kezelésben.parkinson-kór

A Parkinson-kór, egy progresszív, ismeretlen eredetű betegség, mely az agyi ún. extrapiramidális, dopamin ingerületátvivő anyaggal működő agyi területek pusztulásával jár.  A tudomány mai állása szerint a betegség gyógyíthatatlan, de szakszerű kezeléssel az életminőség javítható, a betegség progressziója lassítható.

parkinson-kórA Parkinson-kór alaptünetei motoros tünetek: a mozgások lelassulása, izommerevség, remegés, amelyekhez általában nem-motoros tünetek is társulnak: alvászavar és egyéb pszichiátriai és vegetatív tünetek.

Az időben elkezdett gyógytorna biztosíthatja a beteg életminőségének hosszú távú megtartását.

A különböző technikákat alkalmazzuk:

  • Bobath módszer – olyan speciális mozgásterápia, amely a klinikai
    tünetektől és a károsodás súlyosságától függően az alapvető tartási és mozgási funkciók megtanítását, fejlesztését célozza és hozzájárul a deformitások kialakulásának és az izomerő csökkenésének megelőzéséhez és korrigálásához,
  • PNF technika – azaz a proprioceptív neuromuscularis facilitációs technika, a manuális terápiának egy olyan része, mely kombinálja a gyógytornász általvégzett, a beteg számára passzív és a páciens által végzett aktív gyakorlatokat. A PNF technika különösen izomerősítésre, stabilitás és állóképesség fokozására, koordinációs készség fejlesztésére, mozgásterjedelem növelésére szolgál.
  • Stretching módszer – olyan nyújtógyakorlatok köre, amely az izommerevség feloldását szolgálja
  • Egyéb olyan speciális gyógytorna gyakorlatok, amelyek a tartásjavítást, ízületek tehermentesítését, és a mozgáskoordináció javítását eredményezik.