Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Plexus brachialis (karidegfonat) neuritis okozta váll-, karfájdalom

csontiPlexus brachialisnak hívjuk a kar mozgásaiért felelős idegek kötegét. Plexus brachialis neuritis során a karidegfonat sérül vagy iritálódik. Számos kutatás igazolja, hogy a karidegfonat nem csak cukorbetegség vagy alkoholos neuropátia miatt károsodhat, hanem sérülést vagy fertőzést követően is.

Tünetek (A brachialis neuritis kétféle formában fordul elő):

Akut plexus brachialis neuritis

Az akut forma hirtelen jelenik meg, és általában nincs ismert oka. Kezdetben éles, intenzív fájdalmat okoz a vállak körül. Idővel a fájdalom enyhül, és zsibbadás, bizsergés vagy izomgyengeség alakul ki.

A plexus brachialis sérülése

A túlzott nyomás, stressz vagy túlfeszítés károsíthatja a karfonatot.

A legtöbb ember számára az intenzív fájdalom az első tünet, amely a vállat vagy a nyak környékét érinti. A fájdalom a karokba és/vagy a kezekbe, illetve a mellkasba sugározhat. Az esetek körülbelül kétharmadában csak a test egyik oldalát érinti.

 

nyaki fájdalomEgyéb tünetek:

 • izomgyengeség
 • rossz izomkontroll
 • zsibbadás vagy bizsergés a karban, a vállban vagy a mellkasban
 • szokatlan érzések a karban vagy a vállban

A legtöbb embernél a tünetek idővel eltűnnek. Ez azonban több hónapig vagy akár évekig is eltarthat.

A brachialis neuritis néhány kockázati tényezője

Genetika: A kutatások szerint örökletes is lehet. Még akkor is, ha valaki hordozza az örökletes neuralgikus amiotrófia génjét, előfordulhat, hogy addig nem jelentkeznek tünetek, amíg egy sérülés vagy betegség nem aktiválja a gént.

Fertőzés: Különböző tanulmányok, megbízható források szerint a brachialis ideggyulladás 25-55% -a fertőzést követően alakul ki. Pl. felső légúti betegségek, influenza, himlő, HIV, tífusz

Kor: 20-a évektől kezdve bármely életkorban megjelenhet

Autoimmun rendellenesség: Egyes kutatások azt sugallják, hogy a mielin károsodása (idegek védőburka), felelős a brachialis neuritis bizonyos formáiért. A Parsonage-Turner-szindróma nevű brachialis neuritis gyakran előfordul nyilvánvaló ok nélkül, és a szakértők összefüggést látnak az autoimmun gyulladással.

Nem: A férfiaknál nagyobb valószínűséggel alakul ki brachialis neuritis.

Egyéb okok: Az idegeket és az izmokat megterhelő vagy károsító egyéb tényezők növelhetik a kockázatot. Egyes kutatások szerint a terhesség és a megerőltető testmozgás fokozza a brachialis neuritis kialakulását.

Perinatális sérülés. A plexus brachialis (karidegfonat) sérülése létrejöhet megszületéskor, ezt újszülöttkori karidegfonat sérülésnek nevezzük.

Kezelés

 • nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID),
 • gyógytorna-fizikoterápia, hogy az érintett izmok ne sorvadjanak
 • elektromos idegstimuláció,
 • lágylézer kezelés,
 • hideg terápia,
 • szükség esetén szteroidos injekciók,
 • életmódváltás