Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Stroke

agyvérzésA stroke akut periódusának lezajlása után a sokrétű károsodás és a létrejött funkciózavar miatt kórházi kezelésre van szükség.

Az első három hónapban úgynevezett spontán rehabilitációval is találkozunk, ilyenkor a nem túl súlyos neurológiai, elváltozások javulnak, esetleg meg is szűnnek és a beteg vissza tud illeszkedni a mindennapi életbe.

A stroke – rehabilitáció legfontosabb célkitűzései:

  • javuljanak a beteg motoros funkciói,stroke
  • képes legyen helyzetváltoztatásra, illetve járásra (önállóan vagy segédeszközzel),
  • afázia esetén javuljon a beszédzavara, a kommunikációkészsége és a kognitív funkciói.
  • Munkaképes korúaknál elérni a munkavégző képesség visszanyerését Idős, nyugdíjas korúaknál az önellátás, a járás, a fizikai és szellemi aktivitás visszaszerzése a cél

A rehabilitáció folyamata interdiszciplináris, mindig problémaorientált, csak számos szakterület szakembereinek együttműködése hozhat. eredményt. A korai rehabilitáció döntő fontosságú!

  1. Már az akut stádiumban el kell kezdeni a beteg mobilizálását: légző torna, ágyban történő pozicionálás, fordítás, az alsó végtagok értornája, a kis- és nagy ízületek tornája a beteg állapotától függő minél korábbi felültetés, a későbbi szövődmények megelőzése szempontjából. A passzív kimozgatás pedig a bénult végtagi ízületek mozgásbeszűkülésének, kontraktúrák kialakulásának megelőzése miatt fontos.
  2. A korai poststroke időszakban, (kb.3–4 hét után) a beteg rehabilitációs osztályra kerülése után a gyógytornász kidolgozza a rehabilitációs tervet. Egyik legfontosabb teendő az aktív mozgás beindítása és a kóros mozgásformák megszüntetése. Bobath-módszer alkalmazásával a periféria felől adott és sűrűn ismételt mozgásingerekkel emlékképet hozunk létre az agyban, amelyek a gyakorlás hatására felerősödnek, automatikussá válnak Másik fontos teendő a felülés, ülés, állás, az álló helyzetben végzett testsúlyáthelyezés, járás-előkészítés, illetve járás betanítása
  3. A későbbi szakaszban az érintett oldali végtagok gyengült izmainak izomerősítésére kell fektetni a hangsúlyt A fájdalmas spasticus izmok kezelése, lazítása, az egyensúly a koordináció és a manipuláció fejlesztése illetve a beteg fokozatos mobilizálása a cél.