Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Lúdtalp – legújabb kezelési módszerei

A pes planus/pes planovalgus, magyarul lúdtalp, a leggyakoribb statikai eredetű lábbetegség, amikor a láb boltozatos rendszere lesüllyed. Ez könnyen megfigyelhető, ilyenkor a láb középső íve közelebb kerül (a szokásosnál) a talajhoz, vagy érintkezik a talajjal.

Minden tipikusan fejlődő csecsemő hajlékony lapos lábbal születik, először 3 éves koruk körül figyelhető meg a boltozat, majd gyakran csak 7 és 10 éves kor között éri el az ívmagasság a felnőttkori értéket.

Lúdtalp

Osztályozás:

A pes planus osztályozása

 1. Boltív magassága: A mediális longitudinális boltív szerkezet jellemzésére a legjobb paraméter a navikuláris magasság és a lábhossz aránya. Elfogadott, hogy a normál gyermekek lábfejének lapossága és életkora fordítottan arányos.
 2. A sarokállás szöge: A sarok valgus állását (a sarok befelé dőlését) csecsemőkorban és utána egy bizonyos korig általában normálisként fogadják el, azonban az életkor előrehaladtával várhatóan ennek a szögnek csökkenni kell.

A nyugalmi calcanealis támaszpont vizsgálata egy újabb módszer. Ez útmutatást ad a szakembereknek a gyermek lábtartásának értékeléséhez. A javaslat szerint 12 havonta kell csökkenteni egy fokkal, egészen a függőlegesig (7 éves korig) . A függőleges sarok optimális a láb működéséhez. A 6- és 16 év közötti gyermekek átlagos hátsó lábszöge 4° (0 és 9° valgus között).

A lapos láb szerkezetét tekintve lehet merev vagy rugalmas

 • Rugalmas lapos láb (FF flexibilitás): A láb hosszanti ívei lábujjhegyre állva jelen vannak, és nem teherbíróak, de eltűnnek, amikor a láb teljes súlya ránehezedik. Csecsemőknél és kisgyermekeknél fejlődési FF-nek nevezik, és a normális fejlődés része. 8- és 10 éves kor között azonban a szakember ezt valódi FF-nek tekintheti.
 • Merev lapos láb: A láb hosszanti ívei hiányoznak lábujjhegyen álláskor és terheléskor. Ez általában mögöttes patológiával jár.

Az emberiség nagyjából 20-37%-a rendelkezik valamilyen fokú lúdtalppal, a legtöbb esetben ez a rugalmas fajta. Gyakrabban fordul elő gyermekeknél (20-30%-) de a legtöbb gyermeknél 10 éves korukra normális boltív alakul ki, ha nem, akkor kezelésre van szükség! A genetika erős szerepet játszik, bizonyos családokban halmozottan fordul elő a pes planus.

A lúdtalp kialakulásának okai

A pes planus kialakulásában több tényező is szerepet játszhat, lehet veleszületett vagy szerzett.

Veleszületett Pes Planus

A veleszületett pes planus lehet rugalmas FF és a merev FF egyaránt

Születéskor és kora gyermekkorban a pes planus csontos és szalagos lazaságnak tekinthető. Az éretlen neuromuszkuláris kontroll és a mediális longitudinális ív alatt (MLA) lévő zsírszövet miatt, az ív laposnak tűnik. Csecsemőkorban még nincsenek boltozaok, azokat zsírpárna tölti ki. A kisgyermekkori járás korai éveiben a gyermek teljes talpfelülete a talajon van az egyensúly érdekében. A teherviselő tengely eltolódása az 1. vagy 2. lábközépízület felé lapos lábtartást idézhet elő.

A nagyobb testsúlyt, az elhízást, a megnövekedett BMI-t, a pes lanus fokozott rizikójának tulajdonítják. A legújabb tanulmányok az átfogóbb lábmorfológiát, nem egyszerűen csak a lábnyom méréseket veszik figyelembe.

Subtaláris ízületi morfológiája

A legújabb kutatások rávilágítottak a szubtaláris ízületek varianciájára. Az egyik ilyen tanulmány 2 különböző típust emelt ki: az első egy szilárdabb támasztóízület, és egy másik gyengébb ízület, ahol hiányzik az elülső artikuláció a subtalaris ízületben.

A merev FF példája a tarsalis koalíció, ahol a tarsalis csontok nem válnak szét. Ez csontos, néha porcos vagy akár rostos hidat jelent két vagy több tarsalis csont között.

A veleszületett pes planus egyéb okai:

 • Veleszületett függőleges talus,
 • Veleszületett dongaláb (Pes equinovarus congenitus),
 • A sípcsont torziós deformitása,
 • A járulékos navikuláris csont jelenléte,
 • Általános ínszalag lazaság,
 • Genetikai rendellenességek

Székely Réka, sulypont.hu

Irodalom:

 1. ( Squibb M, Sheerin K, Francis P. Measurement of the Developing Foot in Shod and Barefoot Paediatric Populations: A Narrative Review. Children. 2022 May 19;9(5):750.
 2. Chen KC, Yeh CJ, Tung LC, Yang JF, Yang SF, Wang CH. Relevant factors influencing flatfoot in preschool-aged children. European journal of pediatrics. 2011 Jul;170(7):931-6
 3. Banwell HA, Paris ME, Mackintosh S, Williams CM. Paediatric flexible flat foot: how are we measuring it and are we getting it right? A systematic review. Journal of foot and ankle research. 2018 Dec;11(1):1-3
 4. Wilson DJ. Flexible vs Rigid Flat Foot, 2019. Available from: https://www.news-medical.net/health/Flexible-vs-Rigid-Flat-Foot.aspx (Accessed 29 June 2020)
 5. Kothari A, Bhuva S, Stebbins J, Zavatsky AB, Theologis T. An investigation into the aetiology of flexible flat feet: the role of subtalar joint morphology.A The Bone & Joint Journal. 2016 Apr;98(4):564-8