Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Gerinccsatorna szűkület (Canalis spinalis stenosis)

A nyaki- és hátfájdalmak hátterében nagyon gyakran gerinccsatorna szűkület áll. Az egymás fölött elhelyezkedő csigolyák csatornát alkotnak, ebben helyezkedik el a gerincvelő. Különböző degeneratív elváltozások, meszes felrakódások beszűkíthetik a csatornát, ezt gerinccsatorna-szűkületnek nevezik. A szűkület nyomást gyakorol a gerincvelőre és

az abból kiinduló ideggyökre, ami végtagba sugárzó fájdalmat, zsibbadást, bizsergést, gyengeséget, érzéskiesést, sőt súlyos esetben bénulást okozhat. A szűkület leggyakrabban az ágyéki – vagy a nyaki szakaszon alakul ki. Az esetek egy részében a szűkület veleszületett elváltozás. (congenitalis canalis spinalis stenosis).

A tünetek okának kivizsgálása és kezelése igen komplex feladat. A diagnózis felállításához a fizikális vizsgálat mellett különböző képalkotó felvételekre -MRI a CT és a gerincfestés- is szükség van.

Amennyiben sürgető műtéti javallat nem áll fenn, személyre szabott konzervatív kezeléssel, különböző speciális gyógytorna technikák alkalmazásával gyógyítunk.

Az akut gerincfájdalmak gyógyításának alapja a személyre szabott tartásjavító gyógytorna, amelynek betanításához gyógytornász segítségét javasolt igénybe venni. A fájdalmat, panaszokat fokozó, illetve kiváltó mozdulatokat, sportokat kerülni kell. Ennek érdekében a hátizomerősítés, illetve medencekorrekció és medencestabilizálás mellett életmódbeli változásokat is érdemes alkalmazni.(pl. helyes emelési technika)