Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

A combközelítő izmok és sérülései

Comközelítő izmok:

1.) Fésűizom (m. pectineus) – A comb felső részén elhelyezkedő lapos, kicsi izom, amely rögzített medence mellett a combot közelíti, és kismértékben kirotálja (kifelé fordítja).

2.) Rövid combközelítő izom (m. adductor brevis) – Alulról a fésűizomhoz simul és rögzített medence mellett a combot közelíti. Rögzített comb mellett a medencét előrehúzza, a csípőízületet hajlítja.

3.) Hosszú combközelítő izom (m. adductor longus) – A comb belső felén található hosszú izom a szeméremcsont alsó ágán ered és a combcsont belső felén tapad, és lehetővé teszi, hogy a lábszárat oldalirányban mozgassuk. Fő működése: a combot közelíti rögzített medence mellett.

4.) A nagy combközelítő izom (m. adductor magnus) – A legszélesebb, leghosszabb és a legerősebb combközelítő izom, amely az ülő- és szeméremcsont alsó ágán ered és hosszan fut le a comb teljes belső oldalán. Fő működése: rögzített medence mellet, a combot közelíti. Rögzített comb esetén pedig a medencét hajlítja.

5.) Karcsúizom (m. gracilis) – A comb belső részén futó vékony, hosszú izom, amely a szeméremcsont alsó ágán ered, és a sípcsont belső oldalán közvetlenül a térd alatt tapad. Az egyetlen olyan combközelítő izom, amely két ízületet (csípő- és térdízület) hidal át, és ennek megfelelő a működése is. A többi combközelítő izomhoz hasonlóan rögzített medence mellett a combot közelíti. A térdízület hajlításában is részt vesz, illetve rögzített lábszár mellett a medencét előrehúzza, a csípőízületet hajlítja.

A combközelítő izmok, hirtelen mozdulat vagy irányváltoztatás hatására túlfeszülhetnek és megsérülhetnek. A sérülés következtében felléphet fájdalom, lágyéktáji duzzanat. A sérülés bekövetkeztekor néha reccsenő hang is hallható. Leggyakrabban a comb belső felén található hosszú combközelítő izom (m. adductor longus), sérül meg.

Bizonyos sportok (foci, vívás, egyes labdajátékok, sízés, stb.) vagy bizonyos táncok, illetve balett esetén, jellegzetes a combközelítő izmok szeméremcsont környéki fájdalma, az erős megnyújtással járó igénybevételnek köszönhetően. A rossz lábtechnikával végzett mellúszás a combközelítő izmok tapadása környékén szokott fájdalmat okozni. Az erőteljes megnyújtások (pl.focinál a nyújtott lábbal végzett védések, vívásnál a kitörések) utáni gyors izom-összehúzódások sorozata izomsérülésekhez vezethetnek.

A combközelítő izmok sérülékenyek. A megfelelő minőségű és mennyiségű nyújtásra mindig figyelni kell, mert a sorozatos mikrotraumák okozta „fáradásos” sérülések későbbi krónikus fájdalomhoz, illetve egyéb degeneratív elváltozásokhoz vezethetnek.