Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

A cukor káros hatása a csontrendszerre

Köztudott, hogy a nagy mennyiségű szénhidrát igen káros a szervezetre, mégis igen nagy mennyiségben fogyasztjuk. A finomított cukrot tartalmazó ételek jó ízűek és rengeteg energiát, ugyanakkor kevés vitamint és ásványi sókat tartalmaznak. A fölösleges cukorbevitel pedig amellett, hogy elhízáshoz és egyéb belgyógyászati betegséghez vezet, a csontrendszert is nagymértékben károsítja.

A gyümölcsökben, zöldségekben lévő, jó minőségű és normál mennyiségben bevitt szénhidrát nélkülözhetetlen a szervezet számára, a rossz minőségű és nagy mennyiségű cukorbevitel pedig igen ártalmas.

A szénhidrát szervezetünk legfontosabb energia forrása, nélkülözhetetlen az optimális sejtanyagcseréhez, az agy működéséhez, a fizikai erőkifejtéshez, stb.

A szénhidrátok fő csoportjai:

  • Egyszerű szénhidrátok (monoszacharidok)
  • Két cukorból álló (diszacharidok)
  • Összetett szénhidrátok (poliszacharidok)

Gyógytorna - gyümölcsA gyümölcsben, zöldségben megtalálható egyszerű szénhidrátokat, glükózt (szőlőcukor), galaktózt (a tejcukor alkotórésze), fruktózt a szervezet könnyen felhasználja, ezek a bélnyálkahártyáján keresztül azonnal felszívódnak, és így kerülnek a véráramba. Az összetett szénhidrátok emésztése a nyálban, a bélben és a hasnyálmirigyben található enzimek hatására történik, végül a lebontott és a vérbe jutott szőlőcukrot a sejtek elégetik, miközben energia szabadul fel. A felszabadult energia egy részét a szervezet felhasználja, másik része a májban, izomsejtekben glikogén formájában raktározódik.

Katasse japán tudós munkatársaival 10 éven keresztül kutatta a cukor hatását a fiatal szervezetre. Döbbenetes eredményeket produkált az állatokon végzett kísérlet sorozat eredménye.

Az állatok szervezetébe juttatott nagy mennyiségű cukor az egész csontrendszer súlyos károsodásához, elváltozásához vezetett. A csontok porotikussá váltak, meglágyultak, elferdültek, eldeformálódtak, sőt spontán eltörtek. A nagymennyiségű finomított cukor közvetlenül a véráramba kerülve a vér pH-ját savas irányba tolja, amit a szervezet a csontokban lévő ásványi sók mobilizálásával próbál kompenzálni. A cukor felszívódásához szükséges anyagokat a csontokból vonja ki. A nagymennyiségű cukorfogyasztás egyebek mellett B vitamint és kalciumot vesz el a szervezetből.

Katasse professzor, kutatásai során, arra a következtetésre jutott, hogy egy 20 kg-os gyerek, kb. 6 g (1 teáskanálnyi) cukrot fogyaszthat naponta anélkül, hogy a szervezete károsodna. (Komplementer Medicina, 2000 március; Az akcelerációk okai) Ez igen kis mennyiség ahhoz képest amennyit a jóléti társadalmakban a gyerekek, vagy felnőttek fogyasztanak.

Az egészséges táplálkozás egyik alapvető kritériuma, hogy kis mennyiségű és jó minőségű szénhidrát kerüljön szervezetünkbe.