Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

A gyógytornászok kivételes szerepe az egészséges öregedésben

(A Gyógytorna Világnapja – szeptember 8. – alkalmából, a Gyógytornászok Világszövetsége által kiadott sajtóközlemény magyar nyelvű fordítása)

A gyógytornászok (fizioterapeuták) munkájának kulcsszerepe van az idősödő emberek egészségének megőrzésében, eredményeiket azonban máig alábecsülik – állítja a Gyógytornászok Világszövetsége (World Confederation for Physical Therapy, WCPT). Pedig egy gyógytornász a megfelelő gyakorlatokra és mozdulatsorokra építve más szakterületeknél hatékonyabb munkát végezhet az idős korra kialakuló krónikus betegségek és mozgáskorlátozottságok megelőzésében, illetve kezelésében.

A WHO által közzétett adatok szerint a 60 év fölöttiek aránya a népességben minden egyéb korcsoporténál gyorsabban nő, csaknem az egész világon. Nekik segíthet a gyógytornász, hogy megőrizzék egészségüket és képesek maradjanak az önálló életvitelre; de a különböző krónikus betegségben szenvedőknél is komolyjavulás érhető el, ha megtanítjuk a betegeket hogyan végezzék hatékonyan és biztonságosan a gyakorlatokat.

Bizonyított tény, hogy a fizikai aktivitás javítja az ember testi-szellemi állapotát, a WHO ezért mindenkit arra ösztönöz, hogy idős korában se hagyjon fel a rendszeres testmozgással. Hiteles felmérések mutatták ki a különböző edzésprogramokban való részvétel jótékony hatását az idős emberek egészségére: a jobb funkcionális képességeket, a nagyobb függetlenséget, a kevesebb betegeskedést. A mozgás minden téren az életminőség javulását eredményezte.

Gyógytorna - GyógytornászokA gyakorlatokat azonban elővigyázatosan ,a fokozatosság elvének figyelembevételével kell elkezdeni, különösen a rossz kondícióban lévőknél, az idősebbeknél, vagy a krónikus betegségekben szenvedőknél – figyelmeztet Marilyn Moffat, a Gyógytornászok Világszövetségének elnöke. – Itt kezdődik a gyógytornászok feladata. Megvizsgálják a beteget, biztonságos és az állapotának megfelelő gyakorlatokat állítanak össze a számára, és arra is megtanítják, milyen jelekből ismerheti fel, ha baj van. A gyógytorna jelentősen hozzájárul, hogy az emberek mindenhol a világon fittek, egészségesek legyenek, jó közérzettel.

A gyógytornász az a szakember, aki mozgás- és működésképességünk fejlesztésén és megőrzésén munkálkodik, gyerekkorunktól kezdve egészen öregkorunkig. A test mozgásának és a helyes mozgás jellemzőinek magas fokú ismerete révén hathatósan képes segíteni, hogy megtartsuk jó kondíciónkat, mobilitásunkat, függetlenségünket. Elhárítja és kezeli a fájdalom, a betegség és a mozgáskorlátozottság, továbbá az öregedés és a hosszan tartó inaktivitás okozta panaszokat, de a sportolás vagy munka közben szerzett sérülések következményeit is eredményesen küzdhetjük le a segítségével.

Gyógytorna - GyógytestnevelésA gyógytornászok többéves képzés során sajátítják el az emberi szervezettel kapcsolatos tudáskészletet és a sokféle probléma kezelésének képességét. Ez a képzés rendszerint egyetemi keretek között zajlik, olyan színvonalon, amely lehetővé teszi, hogy a gyógytornászok a diploma birtokában önálló munkát végezhessenek; a tanulást azonban egész életükön át folytatják, hogy lépést tudjanak tartani szakterületük legfrissebb elméleti és gyakorlati eredményeivel. Sok gyógytornász maga is részt vesz tudományos kutatásokban.

A gyógytornászok munkájáról további, részletes információk találhatók a Gyógytornászok Világszövetségének (WCPT) honlapján:

http://www.wcpt.org/sites/wcpt.org/files/files/WPTDay-B1-AboutPhysicalTherapy.doc

A gyógytorna hatásáról az öregedéssel kapcsolatos problémák esetében

Kutatók kimutatták, hogy a gyógytornászok által előírt gyakorlatok rendszeres alkalmazása csökkenti:

  • az elesések kockázatát
  • a funkcionális elváltozásokat,
  • a szív- és érrendszeri betegségeket, például a szívinfarktus és a stroke.
  • a magas vérnyomást,
  • a kopásos folyamatokat,
  • az csontritkulást
  • a depressziót
  • és a szorongás kockázatát

ugyanakkor javítja:

  • az egyensúlyt,
  • az erőnlétet,
  • a koordinációt, mozgásszabályozást,
  • az ízületek állapotát,
  • a rugalmasságot,
  • az állóképességet,
  • az önállóságot
  • az életminőséget

További részletek a WCPT honlapján közzétett oktatási segédanyagban érhetők el:

http://www.wcpt.org/sites/wcpt.org/files/files/WPTDay-Active_Aging_C4.pdf

http://www.wcpt.org/sites/wcpt.org/files/files/WPTDay-B5-PTArt2010.pdf

http://www.wcpt.org/sites/wcpt.org/files/files/WPTDay-C2-Cardiovascular_disease.pdf

A Fizioterápia Világnapjáról

Szeptember 8. a Fizioterápia Világnapja. Ezen a napon a gyógytornászok világszerte fokozottan felhívják a figyelmet kiemelt szerepükre az emberek jó egészségének, mobilitásának és önállóságának megőrzésében. Ezt a napot 1996-ban hirdette meg a Gyógytornászok Világszövetsége, annak emlékére, hogy a szervezet ugyanezen a napon alakult meg.

A Gyógytornászok Világszövetségéről

A Gyógytornászok Világszövetsége a szakmabeliek világméretű testülete, amely 101 országban több mint 300 000 gyógytornászt képvisel a tagszervezetekből. További információkért látogassanak el a www.wcpt.org-ra.