Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

A köszvény (arthritis urica), kezelés nélkül, tartós ízületi károsodást okozhat

A köszvény, „királyok betegsége” néven már Hippokratész óta ismert, a széles körben folytatott orvosi kutatások a mai napig új ismeretekkel gazdagítanak bennünket e betegséggel kapcsolatban.

Rengeteg kutatómunka eredményeként megismerhetünk olyan élelmiszereket, amelyek növelik a köszvény kialakulásának rizikóját, és olyan termékeket, amelyek pedig csökkentik a betegség kialakulásának valószínűségét, ilyen a C-vitamin.

A köszvény egy anyagcserebetegség, amelynek során a szérumhúgysav kórosan felszaporodik a vérben, és húgysavkristályok formájában lerakódik az ízületekben, gyulladást és nagy fájdalmat okozva. Normál esetben a húgysav oldott állapotban van jelen a vérben (a szérumhúgysavszint 0, 42 mmol/l) és a vizelettel ürül ki. A kórosan magas húgysavszint akkor alakul ki, ha:

  • kóros mennyiségű húgysav termelődik, purin anyagcserezavar
  • a szervezet nehezen tudja a húgysavat üríteni, vesék kiválasztási zavara
  • olyan körülmények kialakulása, amelyek kedveznek a kicsapódásának.

Ha felmerül a köszvény gyanúja, alapos kivizsgálásra van szükség, hiszen a köszvényes betegek egy részénél nem mutatható ki fokozott húgysavképződés, illetve egy emelkedett húgysavszint más betegségekre is utalhat pl. veseelégtelenség.

A köszvény általában az ujjak (főleg öregujj) alapízületének gyulladásos, duzzanattal járó, nagy fájdalmat okozó megbetegedése. A betegség általában rohamokban jelentkezik, de előfordulhat tünetmentesség is a hirtelen fellángolások között. Gyakori tünetei:

  • az érintett ízületek megduzzadnak, érintésre fájdalmasak
  • az érintett ízületek feletti bőr, gyulladásra jellemzően vörös, fényes, meleg tapintású
  • általános tünetként láz, hidegrázás, rossz közérzet is jelentkezhet

A köszvény kialakulásának kockázatát növelő tényezők:

  • genetikai tényezők
  • helytelen táplálkozás
  • egyes betegségek pl. cukorbetegség (diabetes mellitus), vesebetegség
  • bizonyos gyógyszerek
  • alkoholfogyasztás
  • túl kevés folyadék fogyasztása
  • túlsúly

Megfelelő étrenddel, a köszvény kialakulása megakadályozható illetve jól befolyásolható. Kerüljük a purin tartalmú élelmiszerek és az alkohol fogyasztását; a jó veseműködés érdekében pedig igyunk sok folyadékot és méregtelenítsünk rendszeresen.

A purintartalmú ételek: rák, kagyló, kukorica, rizs, karfiol, zöldborsó, szárazbab, lencse, vörös húsok fogyasztását minimalizáljuk, a különösen nagy purintartalmú élelmiszerek fogyasztása pedig tilos, ilyenek: szalonna, velő, szív, máj, vese, tőkehal, libahús, szardínia, hering. A British Meical Journal-ban megjelent cikk szerint a cukor- és gyümölcscukor- tartalmú gyümölcslevek akár 85 százalékkal növelhetik a köszvény kialakulásának rizikóját.

Dr. Hyon K. Choi által vezetett amerikai kutatócsoport, 20 éven keresztül folytatott vizsgálatok során, arra a következtetésre jutott, hogy a nagy mennyiségű C-vitamin bevitel csökkenti a köszvény kialakulását, illetve remisszióban tartja a betegséget. Forrás: http://www.raysahelian.com/gout.html

Határérték feletti húgysavszint esetén, szérumhúgysavszint csökkentő gyógyszer szedése javasolt, konzultáljon kezelőorvosával. Vegye igénybe szakorvos segítségét, hiszen a kezeletlen köszvény az ízületek tartós károsodásához vezethet.

Roham esetén, vagyis akut esetben az ízület (ek) tehermentesítése, aktív nyugalomba helyezés javasolt, tünetmentes időszakban pedig az ízületek élettani körülményeit-, az ízületi funkciót javító, izomerősítő speciális gyógytornára van szükség.