Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

A leggyakoribb síbalesetek

A síbalesetek majdnem fele alsó végtagi sérülés, főleg térdsérülés. A sízés nagyon megterhelő a térdízület számára, ezért fontos a megfelelő felkészülés.

Leggyakrabban a belső oldalszalag, az elülső keresztszalag, és a mediális meniscus (porc) sérül, rotációs trauma, előreesés, illetve hátraesés következtében. A gyerekeknél a lényegesen rugalmasabb szalagrendszer miatt az ízületi lágyrész sérülések száma kisebb, az ő esetükben gyakoribbak pl. a lábszártörések.

Az akut stádiumban a térd megduzzad, fájdalmasan mozgáskorlátozott. A szalagsérülések instabillá teszik a térdet, ami egy újabb rizikó, egy újabb sérülésre. A meniscus sérülés, nagy fájdalommal jár, a kiszakadt rész becsípődhet, az ízület” elakadhat”. Az ízületeket ért sérülések korai kopáshoz (arthrosis) vezethetnek, ezért olyan fontos a tervszerű megelőzés.

A felső végtagi sérülések is elég gyakoriak. A vállficamok, a rotatorköpeny sérülések, törések, általában oldalra esés következtében, az ujjsérülések pedig a helytelen botozás miatt jönnek létre. A fejsérülések nagy része összeütközés következménye. A sisak használata viszont, gyerekek és felnőttek esetében is jelentősen csökkenti a fejsérülések számát.

Tanácsok a síeléshez, való felkészüléshez:

fotó forrás: egeszseg-abc.hu

A felkészülésnél a fokozatosságra kell koncentrálni! Sokszor, a „formába hozom magam” címszó alatti szakszerűtlen sportolás, többet árt, mint használ.

Először érdemes a gerincünket és ízületeinket terhelhetővé tenni, és csak utána érdemes terhelni. Szakemberek segítségével könnyebben boldogulhat.

A síelés olyan sport, amely laza izomzatot igényel, de nagyon kötötté tesz, ezért a nyújtás igen fontos.

Nyújtógyakorlatok:

  • Az elülső combizomzat és a mélyen fekvő csípőhorpasz izom nyújtása: -álló helyzetben, az ellenoldali kézzel kell a lábfejet hátrafeszíteni.
  • Térdelésben hátradőlve, a felsőtest súlya passzívan nyújtja mindkét combizmot
  • A hátulsó combizmok nyújtását széktámlára feltett nyújtott térddel lehet végezni.
  • A combközelítő izmokat széles terpeszben, testsúly áthelyezéssel célszerű végezni
  • A farizmot és a gerinc melletti izmot nyújtja, ha ülő helyzetben a térdünket és az orrunkat közelítjük.
  • A vádlit nyújthatjuk a lábfej passzív felfeszítésével is, illetve támadóállásban, letett sarokkal, a testsúly áthelyezésével az elöl lévő lábra.
  • Farizmok nyújtását, ülésben keresztbe tett lábbal, kéz segítségével, passzívan lehet végezni.

Panaszos ízületeikkel az utazás előtt forduljanak szakemberhez, ortopéd orvoshoz, gyógytornászhoz.

A Súlypont Ízületklinikán személyre szabott ízületstatikai mozgásprogrammal segítünk önnek a téli sportokra való felkészítésében.