Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Autogen trening, progresszív relaxáció a sportban

Az autogen treninget és a Jakobson féle progresszív relaxációt egyre gyakrabban alkalmazzák a sportolók felkészítésében, ezek ma már általánosan elterjedt módszerek a sportpszichológiában. Élsportolók arról számolnak be, hogy a relaxációs módszerek rendszeres alkalmazása növeli a teljesítményüket, teherbíró képességüket.

Az autogén tréning igen elterjedt és sikeres módszerét, J. H. Schultz, berlini ideggyógyász professzor fejlesztette ki az 1920-as években. Ez egy olyan egészségmegőrző, betegségmegelőző és gyógyító relaxációs módszer, amely az izomtónus szabályozásán alapszik. A különböző izomcsoportok ellazításán keresztül, illetve a légzést és szívműködést szabályozó gyakorlatokon keresztül hat a központi idegrendszerre. Az autogén tréning végrehajtása közben mérhetőek azok az élettani változások, melyek az egyre mélyülő testi-lelki relaxáció velejárói. Változik az izomtónus, csökken a vérnyomás, a pulzus- és légzésszám, növekszik a hőmérséklet.

A relaxációs módszereknek sok változata létezik, amelyek a sporttevékenység sajátosságaira adaptálva, olyan relaxációs technikák kidolgozásához vezetett, amelyeket kifejezetten a sportolók versenyeke való pszichikai felkészítésére alkalmaznak:

  • Pszichotóniás edzés
  • Progresszív relaxáció
  • Mentalis tréning
  • Imaginació

Az aktív ellazítás alapmódszere a progresszív relaxáció, amely E. Jacobson nevéhez fűződik. Jacobson EMG-vel igazolta, hogy az aktív izommozgás és a gondolati úton megvalósított mozgáselképzelés reakciómintái azonosak. Az EMG rövidítése az electromyographia nevű vizsgálatnak, ami a vázizmok motoros egységeiről ad felvilágosítást. Kutatásainak eredményei alapozták meg a sportban általánosan alkalmazott mentalis treninget.