Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Combnyaktörés, csípőtáji törések

Az időskori csípőtáji-, combnyaktáji törések a leggyakoribbak. Mind a combnyaktöréseknek, mind a pertrochanterikus és subtrochanterikus töréseknek többféle műtéti megoldása van.

A műtétnek a sérülést követő legrövidebb időn belül meg kell történnie. Fontos, hogy a műtét során a repozíció és a belső rögzítés 6 órán illetve 12 órán belül realizálódjon. Így elkerülhetőek az esetleges szövődmények: redislocatio, combfej elhalás ( combfej necrosis), álízület. A gyors műtét, illetve a precíz helyretétel a későbbi mobilizálás, illetve szövődmények nélküli gyógyulás alapfeltétele.

Ha a combnyaktörés közvetlenül a combfej és combnyak határán következik be, a csípőízületet körülvevő tokon belül, akkor medialis típusú combnyaktörésről, ha pedig az ízületi tokon kívüli combnyakat érinti a törés, akkor lateralis combnyaktörésről beszélhetünk. A combnyaktörés gyanúja esetén mindig kétirányú röntgenfelvételt kell készíteni.

Előfordulhat, hogy az eltört csont jó helyzetben, beékelve marad, ilyenkor nem mindig van szükség műtétre, de azt fontos tudni, hogy ebben az esetben a röntgenfelvételt 1 hét múlva meg kell ismételni és a kiékelődés rizikóját minimumra, kell csökkenteni.

A csípőműtéteket egy rehabilitációs protokollnak kell követnie. A jó ízületi funkció és a mozgásképesség megőrzéséhez szükséges izomzat kialakítása illetve fenntartása érdekében, a diagnózisank és az aktuális állapotnak megfelelő speciális személyre szabott gyógytorna rendszeres végzése javasolt. A csípőízület egy jó gyógyhajlamú ízület, a mai modern műtéti technikákkal és professzionális rehabilitációval igen jó eredményeket lehet elérni, de a prevenció (megelőzés) a legfontosabb teendő.

Combnyaktörések okai:

  • Csontritkulás okozza a combnyaktörések legnagyobb részét
  • Trauma, balesetek, időskorban pedig minden olyan állapot, mely az elesés fokozott kockázatával jár
  • Csontanyagcsere-betegségek: D-vitamin hiány, Paget-kór, veleszületetten elégtelen csontképződés
  • Rákos daganatok (főként emlő-, ill. tüdőrákból) csontáttétei

A csípőtáji törések főbb tünetei:

  • tomportájék, lágyék fájdalma
  • érintett végtagját mozdítani nem tudja (mozgásképtelenség)
  • az érintett végtag megrövidül
  • a combcsont a lábfejjel kifordul