Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Csípőprotézis (TEP) műtét előtti és utáni teendők

Csípőprotézis (TEP) műtét előtti és utáni teendők

Súlyos csípőízületi kopás esetén, amikor a konzervatív kezelés már nem hatásos, általában csípőprotézis (TEP) beültetésére kerül sor sebészi úton.

Nem csak a protézis beültetése után szükséges a gyógytorna. Miért?

Mindenki számára ismert, hogy a csípőprotézis műtét után egy rehabilitációra van szükség, arról viszont kevesen tudnak, hogy a műtétet elő is kell készíteni. A kopással járó fájdalom illetve az abból fakadó kényszertartás következtében csak bizonyos izmainkat használjuk, a csípő körüli izmok egy része az inaktívitás következtében elgyengül, elsorvad. A terhelési viszonyok megváltoznak, egyre rosszabb helyen terheljük az amúgy is fájdalmas, kopott ízületünket. A műtétet előkészítő gyógytornával – bizonyos izmok erősítésével, egyesek nyújtásával- teremtjük meg az optimális környezetet a protézis számára.

Milyen a protézis beültetését megelőző gyógytorna?

Sajnos a csípőprotézisre váró páciensek egy részét a fájdalmas végtaggal történő mozgás gondolata riaszt el attól, hogy a műtétet előkészítő gyógytornán részt vegyen. A professzionális gyógytorna mindig a páciens korának, nemének, súlyának, alkati adottságának, a kopás mértékének, sőt belgyógyászati státuszának függvényében történik. A gyakorlatok nagyon könnyen kivitelezhetőek mindenki számára és nem fájdalmasak.

A csípőízületi protézis beültetése különböző rögzítési technikákkal történhet. Ennek alapján megkülönböztetünk:

  • cementes
  • cement nélküli rögzítési módszereket, vagy a kettő ötvözetét, az ún.
  • un. hibrid (a kettő ötvözeté) technikát.

Műtét utáni gyógytorna

A műtét utáni rehabilitáció, a gyógytornász (fizioterapeuta) segítségével történik egy nagyon precíz protokoll alapján. A gyógytornász instrukcióit nagyon fontos betartani, mert terhelni az érintett végtagot csak a műtéti megoldásnak illetve a rögzítésnek a függvényében lehet!

Figyelembe kell venni azt, hogy nagyon sok tényező befolyásolja a terhelhetőséget, mindig személyre szabottan az ortopéd szakorvossal való konzultáció alapján dönthető el.

Manapság a legmodernebb csípőprotézis műtét minimál invazív sebészeti technikával történik.

Ennek az új műtéti eljárásnak az a lényege, hogy a hagyományos műtétekkel szemben, nem jár az izmok-, inak átvágásával, hanem azok széthúzásával, izmok között található résen keresztül történik. Ez az úgynevezett minimál invazív endoprotézis műtéti technika.

Az új műtéti megoldás előnyei

  • Rendkívül kicsi metszés,
  • Kevesebb a műtét utáni fájdalom,
  • Rövid rehabilitációs időszak,
  • A mindennapi életbe való gyors visszatérés
  • A beépített csípőprotézis sokkal stabilabb, a hagyományos műtétek utáni korlátozások (mélyre való ülés, lábkeresztezés, cipőfűző megkötés, illetve az oldalra fekvés kerülése,stb.) nem szükségesek

Napjainkban nagyon gyakran alkalmazzák a minimal invazív technikát, de nem minden beteg alkalmas erre pl., akik túlsúlyosak vagy idősebb életkorúak.

Lehetséges kezelések