Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Csontok, ízületek, lágyrészek diagnosztizálására alkalmas képalkotó felvételek. Mikor melyiket alkalmazzuk? I.rész

Röntgen vizsgálat

A csontrendszer ábrázolására leggyakrabban használt módszer a hagyományos röntgen. A vizsgálati módszer során a vizsgálandó terület mögé egy speciális röntgenfilmet tesznek, ezen a testfelületen áthaladó röntgensugár (elektromágneses sugárzás egyik formája) kémiai reakció révén nyomot hagy, amelyet a szakorvosok. értékelnek.
Mivel a röntgenfelvételeken a háromdimenziós struktúrák kétdimenziós vetületi képként kerülnek leképezésre, ezért a kiinduló felvétel síkjára egy második, merőleges síkú felvételre is szükség van, hogy a háromdimenziós képlet teljes térbeli leképzésre kerüljön. A röntgenfelvételen a röntgensugár elnyelődése a fekete és a fehér különböző árnyalataiként jelenik meg. A fehér területek a jó minőségű csontot jelölik, az esetleges szürke részek kevesebb csontot jelölnek, a nagyon kevés csont pedig fekete árnyalatban jelenik meg a filmen.

Röntgenfelvétel során a csontokról készült felvételen jól láthatóak a különböző típusú törések, sérülések, ezért ez a traumatológusok egyik leggyakrabban végzett vizsgálati módszere. A különböző ízületi kopások az ízületi rés beszűkülésével illetve a széli részeken csontelváltozásokkal (csőrképződés) járnak, ezért az ortopéd szakorvosok pl. csípőízületi-, térdízületi kopás esetén is legtöbbször röntgent készítenek. Gyulladásos ízületi betegségekben, pl. reumatoid arthritisz (RA) esetén leggyakrabban a kéz és lábfejről készült felvételeken jól láthatóak az ott jelen lévő folyadék miatt kiszélesedett ízületi rések, a csontok végén látható kimaródások, esetleg csont deformitások.Terhesség esetén röntgenfelvételt készíteni szigorúan tilos, az állapotról a szakembereket informálni kell!

Új technikák, így a computer tomográfia (CT), ultrahang- és mágneses rezonanciás (MR) vizsgálatok nagy változást hoztak a diagnosztikában.

Computeres tomográphia (CT)

A CT szintén a röntgensugárzás elvén működik, de a CT berendezések még nagyobb felbontásra képesek alacsony sugárdózis mellett. A CT berendezés minden testrégió vizsgálatára alkalmas. Ezzel a képalkotó vizsgálati módszerrel kiváló térbeli felbontású képeket lehet készíteni, a csont és annak lágyszöveti környezete könnyen értékelhető a jó kontraszt felbontás miatt. Ez a vizsgálati módszer néhány mm vékony szeleteket képez a test tengelyére merőleges síkban, így a képletek nem vetülnek össze és így a legapróbb részletek vagy kóros eltérések is feltérképezhetőek. Ezt a vizsgálatot csakis erre szakosodott radiológusok, vagy röntgen- szakorvosok végezhetik.

Hogyan történik a CT vizsgálat?

A beteget egy asztalra fektetik, amely egy kerek nyíláson át egyre beljebb csúszik egy nagyméretű hengerbe, vagyis a gépbe. A henger egy vékony sugarat kibocsátó röntgencsőből, valamint érzékelő-detektorokból áll. A henger körbefordul, miközben a detektorok több alkalommal, különböző irányokból megmérik az adott területen áthaladó röntgensugár intenzitását. Az így bemért értékek alapján a számítógép bonyolult számítástechnikai műveleteket végez, ami monitoron jelenik meg.

A vizsgálattal kapcsolatban felmerülő gyakori kérdések:

  • Kontrasztanyagot is használhatnak a vizsgálat során, amelynek segítségével még precízebb eredményt lehet kapni
  • A gépben mozdulatlanul kell feküdni
  • Az átvilágítás csak pár percig tart
  • A páciens mindig pontos instrukciókat kap
  • A vizsgálat fájdalommentes, a páciens számára megterhelést nem jelent
  • A röntgensugárzás miatt, terhesség gyanúja esetén a CT vizsgálat nem végezhető el, gyermekeknél pedig csak nagyon indokolt esetben

Milyen mellékhatásokat okozhat a CT vizsgálat?

  • Kontrasztanyagos vizsgálat esetén a jódtartalmú kontrasztanyag, az arra hajlamos egyéneknél, allergiás reakciókat válthat ki.
  • A hengerben fekve bezártság érzés alakulhat ki.