Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Hátfájást, derékfájást okozó betegségek

A nyak-, hát-, és derékfájdalmak egy része nem a gerinc hibás szerkezetében, hanem annak hibás használatában rejlik. A jó statika, a helyes testtartás, az izmok szimmetriája, a jó terhelési viszonyok kialakítása a gerinc panaszok megelőzését célozzák.Drámai tüneteket produkálhat egyszerű izomrövidülés, izomfeszülés is. Egy megrövidült, spasztikus izom igenis tud fájni. Az izomeredetű gerincfájdalmakat igen gyorsan, nyom nélkül lehet gyógyítani, speciális, személyre szabott, a Súlypont Ízületklinikán egyedülálló ízületstatikai gyógytorna programmal.

A hátfájás, derékfájás hátterében egyéb degeneratív mozgásszervi elváltozások, sőt egyéb belgyógyászati betegségek is állhatnak, ezért körültekintő vizsgálatra van szükség.

1. Degeneratív elváltozások:

  • Spondylosis – jellegzetes röntgentünetekkel, a csigolya közötti rések beszűkülésével, a zárólemezek egyenetlenségével, osteophyta azaz csőrképződéssel (kapocs-, hídképződéssel) a szalagrendszer elmeszesedésével járó degeneratív elváltozás, aminek enyhébb változata tünetmentes is lehet, súlyosabb változata gerincsérvhez hasonló tüneteket is produkálhat.
  • Spondylarthrosis – a csigolyák közötti kisízületek kopása (arthrosis), hátfájást, derékfájást okoz
  • Discopathia – porckorong degeneratio okozta (discogen) fájdalom
  • Discus hernia – a porckorong rostos gyűrűjének (annulus fibrosus) részleges vagy teljes átszakadása, a benne lévő kocsonyás anyag (nucleus pulposus) előboltosulása. Jellegzetesebb tünetei: az érintett terület fájdalma, mozgáskorlátozottsága, kényszertartás (antalgiás tartás), a komprimált ideggyöknek megfelelően kisugárzó fájdalom (végtagba, herébe) illetve zsibbadás, érzéskiesés, sőt ritkábban a keresztcsonti ideg vagy az L5 csigolyánál levő szakasz teljes elszorítása (Cauda syndróma) bénulással járhat. Ma már a gerincsérvet (nagyon súlyos eseteket leszámítva) McKenzie terápiával műtét nélkül lehet gyógyítani.

2. Veleszületett szerkezeti eltérések:

  • Ékcsigolya, félcsigolya – hátfájás, derékfájás hátterében állhat
  • Sacralisatio – az L5 csigolya részben vagy teljesen a keresztcsontoz, csontosodik. A teljes csontosodás általában nem okoz panaszt, a részleges csontosodás okozhat derékfájdalmat.
  • Lumbalisatio – a keresztcsont első szegmentuma részben vagy egészben nem csontosodik össze a keresztcsonttal. Mozgásra, terhelésre jelentkező fájdalmat okozhat a deréktájon.
  • Spina bifida (csigolyaív záródási zavar) – az L5 csigolyaív záródási zavara derékfájás hátterében állhat.
  • Spondylolysis – csigolyaív legvékonyabb részén a csont folytonossága megszakad (csigolyaív szakadás). Ez lehet veleszületett, vagy szerzett, ami a lumbalis gerinc extrém mértékű előre vagy hátrahajlására jöhet létre. Személyre szabott speciális gyógytornával a derékfájdalom megszüntethető.
  • Spondylolysthesis – Kétoldali csigolyaív szakadás és csúszás is egyben. Lehet veleszületett és szerzett (extrém megterhelés, extrém sport, szakszerűtlen sportolás). A fájdalmat az instabillá vált gerincszakasz, illetve a gerinc körüli izomzat túlterhelése okozza. A kórkép legfontosabb kezelési módszere a gyógytorna.

3. Fedőlemez (a csigolyák zárólemeze) károsodások:

  • Scoliosis (gerincferdülés) – gyógytornakezelés nélkül igen nagy fájdalmat okozhat a háti vagy ágyéki szakaszon. Schroth terápiával igen hatékonyan kezelhető.
  • Scheuermann kór – a csigolyák zárólemezének enchondralis csontosodási zavara, amelynek következtében az érintett szakaszon a csigolyák előrefelé ék alakúvá válnak. Rendszerint a háti csigolyákat érinti, ahol jellegzetes, fokozott háti kyphosis jön létre, de ritkábban az ágyéki szakaszon is jelentkezhet, Az érintett csigolyák területén a gerinc mobilitása csökken, hát -, illetve derékfájdalmat okozva. Schroth therápiával igen hatékonyan kezelhető.

4. Anyagcsere zavar okozta:

  • Osteomalacia (csontlágyulás) a kórkép gyerekkori megjelenési formája: rachitis (angolkór) – A D vitamin csontképző hatásának elégtelensége miatt létrejövő generalizált csontbetegség. A betegség következtében a csont minősége megváltozik, a csont ásványi anyag tartalma csökken, a szerves anyag részaránya pedig nő, ennek következtében statikus terhelésre a csont deformálódik.
  • Osteoporosis (csontritkulás) – az osteoporosis klinikai jelentősége a csonttörés rizikójának megnövekedése. A szűrővizsgálatok jelentősége döntő fontosságú, hiszen a csontritkulásnak legtöbbször csak akkor vannak tünetei, amikor már 30 százalékos a csonthiány. A csontritkulás, a közhiedelemmel ellentétben nem csak az idősebb női korosztályt érinti! A rendszeres mozgás, torna, gyógytorna megelőzés és kezelés szempontjából is elsődleges.

5. Gyulladásos betegségek, okozta hátfájás vagy derékfájás:

  • Focalis (góc okozta) infectiót követő spondylarthritisek – igen gyakran állnak a hát illetve derékfájdalom hátterében. Előzetes laborvizsgálat után a góctalanítás a legfontosabb teendő.
  • Valódi rheumás lázhoz tartózó arthritises részjelenségek

7. Autoimmun betegségek, okozta gerincfájdalom:

  • Rheumatoid arthritis (RA) – krónikus, progresszív, változatos tüneteket mutató, ízületi deformitásokkal járó kötőszöveti gyulladás. Az utóbbi évek immunológiai kutatása lehetővé tette a kórkép alaposabb elemzését, egyes esetekben a betegség gyógyítását. Bázis terápia, biológiai terápia, illetve a gyógytorna a leghatékonyabb kezelési módszere
  • Bechterew-kór (SPA) – a gerinc autoimmun eredetű gyulladásos betegsége, amelynek következtében a csigolyaközti kisízületek, és borda-csigolyaközti ízületek összecsontosodása és a szalagok elmeszesedése révén a végállapot a gerinc teljes elmerevedése, a lézésfunkció romlása, a vitálkapacitás csökkenése. A gyulladáscsökkentés mellett a betegség leghatékonyabb kezelési módszere a Bechterew-gyógytorna, légzőtorna.

8. Egyéb, belgyógyászati betegségek, okozta hátfájás és derékfájás:

  • Tüdőbetegség okozta hátfájás
  • Szív- és keringési rendszer okozta hátfájás
    • Tumorok, metastatikus carcinomák okozta hát- és derékfájdalom
    • Nőgyógyászati elváltozások, kismedencei folyamatok, okozta gerincpanaszok,
    • Urológiai betegségek, okozta derékfájás
    • Egyéb,(máj, epe, emésztési zavarok, bélpanaszok, stb.) belgyógyászati betegségek, okozta fájdalom

Továbbá előfordulhatnak például a klímák okozta megbetegedések tüneteként is.

A hátfájás és derékfájás leküzdésének a módja a korai precíz diagnózisnak megfelelő speciális személyre szabott gyógykezelés. Az 1998 óta hatékonyan működő Súlypont Ízületklinikán, a legkorszerűbb gyógymódokat alkalmazva (McKenzie therápia, Schroth therápia, manuál therápia, orvosi masszázs, jóga, pilates), diplomás szakembereink segítenek önnek a hát- és derékfájdalom megelőzésében, a gerincpanaszok okának megszüntetésében illetve szükség esetén a rehabilitációban.

A Súlypont Ízületklinika által alkalmazott egyedülálló és eredeti ízületstatikai gyógytorna az egyik leggyorsabb és leghatékonyabb tartásjavító és tartásmegőrző program. Az anatómiailag megfelelő statika, illetve a jó terhelési viszonyok, a gerinc- és ízületi fájdalom nélküli élet alapfeltétele.

Lehetséges kezelések