Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Légzésfunkció javítás Bechterew-kór (SPA) esetén

A jó légzéstechnikával végzett speciális gyógytorna a bechterew-kór konzervatív kezelésének egyik legfontosabb gyógymódja. Kezelés hiányában a gerinc és a mellkas mozgásai beszűkülnek, és egyéb belgyógyászati típusú szövődmény betegségek is kialakulhatnak. Szakszerű kezelés esetén, a betegség szinten tartható, rendszeres gyógytornával pedig a teljes elmerevedés megelőzhető. Fontos tudni azonban, hogy a fizióterápia nem váltja ki a rendszeres orvosi felügyelet mellett történő gyógyszeres terápiát!

Spasztikus izomzat is okozhat mellkasi légzésbeszűkülést, de a bechterew féle betegségre jellemző elcsontosodott kisízületek teljesen lecsökkenthetik a mellkas térfogatát. A mellkastérfogat rendszeres ellenőrzése a gyógytornász feladata. Erőltetett belégzéskor a mérőszalagot a mell alatt (4. bordaköz) magasságában átvezetjük és a kapott értéket precízen, rögzítjük. Utána, az erőltetett kilégzéskor kapott értéket is rögzítjük. A maximális belégzés és kilégzési állapot közötti cm különbséget értékeljük, ami normális esetben 8-10 cm, kóros esetben pedig 3 cm alatti.

A mellkas haránt irányú (horizontalis) és nyílirányú (saggitalis) tágulását a belső bordaközti izmok teszik lehetővé, a mellkas hosszirányú tágulását pedig a rekeszizom mozgása biztosítja. A belégzést segítő izmok a következők: a nyakizmok egy része, nagy mellizom (m. pectoralis major), kis mellizom (m. pectoralis minor) fejbiccentő izom (m. sternocleidomastoideus) elülső fűrészizom (m. serratus anterior) illetve a széles hátizom (m. latissimus dorsi) A hasizmok rögzített medence mellett a bordákat lefelé húzzák, a mellkast szűkítik, a rekeszt lefele nyomva a kilégzést támogatják. Nőkre általában a mellkasi légzés a férfiakra pedig inkább a hasi légzésjellemző.

A helyes légzés alapszabálya:

  • mindig kilégzéssel kezdjünk (teljesen ki kell préselni az elhasznált levegőt a tüdőnkből)
  • orron keresztül szívjuk be a levegőt
  • szájon át fújjuk ki.

A légző gyakorlatok végzése közben figyelembe kell venni azt is, hogy a különböző testhelyzetek meghatározzák a rekeszizom helyzetét. Fekvő helyzetben a rekesz magasabban áll, mint álló helyzetben, oldalt fekvésben pedig a talajhoz közelebbi oldalon magasabban helyezkedik el, az említett izom, mint az ellenkező oldalon. A hasizmok és a rekeszizom jobban fejleszthetők, mint a mellkas izmai. A légzőgyakorlatokat általában kombináljuk végtag- és törzsmozgásokkal, amelyek növelik annak hatásfokát. A gyakorlatok betanítását és a mellkas térfogat mérését bízzuk gyógytornászra!

Az otthon is végezhető rendszeres bechterew- gyógytornát egészítsük ki különböző légzésfunkciót javító tevékenységekkel pl. léggömbök fújásával. A fúvós hangszeren játszás is javítja a tüdő munkáját. A jóga légzés elsajátítása is igen hasznos a légzésfunkció javítása szempontjából. A jó légzéstechnikával végzett úszás kivallóan alkalmas a légzőizmok fejlesztésére. Aerob körülmények között végzett egyéb sportok is jótékony hatásúak pl.biciklizés.

Fotó: sxc.hu