Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Nyakigerinc eredetű (cervicogen) fejfájás kezelése

fejfájás.1
A nyaki gerinc degeneratív elváltozásai okozta fejfájás legtöbbször féloldali, de tarkótájékra, homlokra, halántékra illetve a szem környékére is kisugározhat. A különböző időtartamú fájdalom bizonyos fejmozdulatra vagy fejtartásra (pl.számítógépen történő munkavégzés) jelenik meg illetve fokozódik. Fekvéskor (éjszaka), a fej kedvezőtlen helyzete is kiválthatja a fájdalmat. A fejfájáshoz általában korlátozott nyaki mozgások és a tarkótájék izmainak feszessége és az nyomásérzékenysége is társulhat.

Melyek a nyakigerinc eredetű fájdalom kezelési módszerei a legújabb bizonyítékokon alapuló (evidence-based) nemzetközi szakirodalom szerint?

fejfájás4

A leggyakrabban használt kezelési módszerek manapság:

  • a gerincmanipulációs technikák (csak orvos vagy gyógytornász!)
  • mobilizációs technikák (szakszerű átmozgatás)
  • speciális gyakorlatokon alapuló aktív mozgásterápiák (izomerősítés, tartáskorrekció, gerincstabilizálás

Felmerül a kérdés azonban, hogy ezek közül melyik
a leghatékonyabb kezelési módszer?

Az alábbi evidence-based vizsgálat összehasonlítja a gerincmanipulációs technikák hatékonyságát a gerincmobilizálással illetve aktív mozgásterápiák hatékonyságával.

fejfájás2110, nyakigerinc eredetű fejfájással küszködő beteget random (véletlenszerűen) módon két csoportra osztottak. Egyik csoportnál, nyaki- és háti gerinc manipulációt alkalmaztak, a másik csoport mobilizációs gyakorlatokat végeztek. A vizsgált paraméterek: NDI (Neck Disability Index, GRC (Global Rating of Change), a fejfájás sűrűsége, a fejfájás időtartama, illetve a gyógyszerszedés. A kezelés időtartama 4 hét volt, 1 hetes, 4 hetes és 3 hónapos után követessel. A vizsgálat során jelentős különbség mutatkozott, a „manipulációs-csoport” és a gyakorlatokat végző illetve „mobilizációs csoport” között. A manipuláció hatékonyabbnak bizonyult, a statisztikai elemzések azt mutatják, hogy a felső nyaki- illetve a felső háti szakasz manipulációban részesült betegeknél, kevésbé gyakran jelentkezett fejfájás.

Forrás: Dunning et al, Upper cervical and upper thoracic manipulation versus mobilization and exercise in patients with cervicogenic headache: a multi-center randomized clinical trial, PubMed (2016)

A nyakigerinc okozta fejfájás mértéke, intenzitása egyénenként különböző, a kezelési tervet ennek megfelelően állítja össze a gyógytornász-fizioterapeuta szakember!

Székely Réka, Súlypont Ízületklinika

Lehetséges kezelések