Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Pikkelysömör (psoriasis) tünetei, kezelése

A pikkelysömör (psoriasis) egy autoimmun eredetű bőrbetegség, ami a bőrt, ízületeket, körmöket, nemi szerveket, a nyálkahártyákat is érintheti. Enyhébb és súlyosabb változatát ismerjük, a fejbőrön alig látható kismértékű elváltozástól az egész testet érintő súlyos esetekig. A betegség lényege, hogy a bőrsejtek (a keratinociták) erőteljesen szaporodnak, így a bőr megvastagszik és hámlik, és az immunrendszer hibás működése miatt gyulladás jön létre.

A pikkelysömör semmilyen formában nem fertőz, nem adható át másnak, a környezetére nem veszélyes. Sajnos, sok ember ezt nem tudja, és emiatt a pikkelysömörben szenvedő embereket számos hátrányos megkülönböztetés érheti.

A psoriasis igen gyakori, krónikus, betegség, amelynek kialakulásában veleszületett hajlam valamint külső- és belső környezeti un.„provokáló” tényezők is szerepet játszanak. Egyes pikkelysömörben szenvedő emberek esetében a stresszes állapot egyértelműen hozzájárul az alapbetegség romlásához. Skandináv kutatók kísérleteikkel igazolták, hogy általában stresszes időszakban lángol fel vagy újul ki a betegség. Életmódbeli hibák: helytelen táplálkozás, kevés folyadékbevitel, élvezeti cikkek (alkohol, főleg a cigaretta) fogyasztása, kevés alvás, is szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában. Az alkoholok közül, a magasabb fehérje-, különösen a gluténtartalma miatt leginkább a sör van rossz hatással a pikkelysömörre. Kutatások igazolták azt is, hogy főként az úgynevezett hasi típusú elhízás szintén fokozza a pikkelysömör kialakulásának kockázatát

A pikkelysömör formái:

  • Foltos pikkelysömör( legismertebb, leggyakoribb forma)
  • Pöttyös pikkelysömör (ez a forma leggyakrabban gyerekeken fordul elő)
  • Pusztuláris pikkelysömör (ritkább, nehezen kezelhető forma, idősebb páciensekre jellemző)
  • Eritrodermikus pikkelysömör (nehezen kezelhető a plakk típusú, vastag bőrelváltozás miatt)
  • Inverz pikkelysömör (általában a testhajlatokban, bőrredőkben találhtó)

Tünetek:

A bőrtünetek legfeltűnőbb jellemzője, hogy a pikkelyes bőr egy könnyed mozdulattal eltávolítható, ilyenkor alatta egy apró seb tűnik fel. Enyhe esetben, csak a hajas fejbőrön, térd, könyök körül, fül mögött, tenyerén, vannak foltok, súlyosabb esetben, az egész testet pikkelysömör borítja, nagyon súlyos esetben pedig gennyes elváltozások is jelentkezhetnek. Az esetek 5%-ban a bőrtünetekhez ízületi panaszok is társulhatnak (arthropathia psoriaticum), sőt az ízületi fájdalom a bőrtüneteket megelőzően is jelentkezhet. Érinthet kis és nagy ízületeket egyaránt (a kezek, lábak, gerinc kis ízületeit, de váll-, csípő-, térd-, bokaízületeket is). Ezek az ízületi gyulladások később, kezelés illetve gyógytorna nélkül deformitásokhoz is vezethetnek.

Kezelés

A betegség nem gyógyítható, de tünetmentesíthető. Jól kezelt esetekben a tünetmentesség évekig is eltarthat. A kezelés mindig a betegség súlyosságától függ. Kezdeti stádiumban elegendőek lehetnek külsőleg alkalmazandó krémek és kenőcsök (Flucinar-, Dermovat kenőcs) illetve az étkezési szokások megváltoztatása (pl. tej és sajt kiiktatása az étrendből). Súlyosabb esetekben azonban szükség lehet szájon át szedhető gyógyszerekre, vagy akár biológiai terápiára, melynek lényege a fehérvérsejtek, immunsejtek és a hámsejtek kölcsönhatásának gátlása.

A napfény a nyári hónapokban, illetve a fénykezelés (mind az UVA, mind az UVB spektrumú sugaras terápia) a leginkább bevált kezelési módszer. A túlzott napozás, a leégés viszont ártalmas lehet. A Holt-tenger vize köztudottan jótékony hatással van a pikkelysömörre. A lézeres kezelés, amelyet hazánkban egyedül a szegedi bőrklinika Psoriasis Ambulanciáján végeznek, szintén tartós tünetmentességet okozhat. A stresszoldás: meditáció, jóga, mozgás, kocogás, úszás, stb. a pikkelysömör kezelésének része kell, hogy legyen. Ízületi érintettség esetén pedig a speciális gyógytorna az egyik legeredményesebb gyógymód!A psoriasis népi gyógymódjai közül pedig a gyulladásos betegségeket gyógyító zöld tea bizonyult hatékonynak, mivel az ún. kaszpáz 14 enzim működésének szabályozásával lelassítja a bőrsejtek termelődését.

A Magyar Psoriasis Alapítvány legfontosabb célja a psoriasisos betegek széleskörű segítése, helyzetük javítása, a betegség megismertetése, a gondozásban közreműködő szakemberek továbbképzésének támogatása, a pikkelysömörrel kapcsolatos kutatások fejlesztése.