Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Porckorongsérv, porckorongmeszesedés – tények, tévhitek

porckorongserv_kezeleseA porckorongok a csigolyatestek között helyezkednek el, és lengéscsillapító szerepet töltenek be. Ott a legfejlettebbek ahol a legnagyobb a gerinc mobilitása, a nyaki és ágyéki szakaszon. A porckorong (discus) egy rostos külső gyűrűből (annulus fibrosus) és a benne lévő kocsonyás anyagból (nucleus pulposus) áll, ezek együttesen szolgálják a rugószerepet. A porckorong „anyagcseréjét” az ozmotikus-diffúziós viszonyok befolyásolják, vagyis az állandó túlterhelés következtében (statikus terhelés a legrosszabb) a porckorong folyadéktartalma csökken, ezáltal a discus laposabbá, vízhiányossá (dehidratálttá) válik. A vízhiányos állapot következtében a porckorong (-ok) rugalmassága- és a húzórotációs erőkkel szembeni ellenállása csökken.

Porckorongmeszesedés:

A porckorong saját vérellátása már az első életévekben megszűnik, belső szerkezete (nucleus pulposus) pedig a 20. életév után általában sejtek nélküli homogén anyagból áll. Ebben az állományban a víztartalom csökkenése mellett, rostos kötőszövet szaporodhat fel, amelyben mészsók rakódnak le. Ez az un. discusmeszesedés vagyis porckorongmeszsedés.

Porckorongsérv, discus hernia:

A porckorongsérv kialakulhat ismétlődő erőbehatásra fokozatosan is, de kialakulhat egyszeri hirtelen hatásra is. Amikor a porckorong belső része (nucleus pulposus) csak kidomborodik, protrusionak nevezzük. A külső gyűrű átszakadásakor porckorongsérvről, discus herniáról beszélünk. Az átszakadás lehet részleges, lehet teljes. A porckorong sérvesedése leggyakrabban vagy hátrafelé a gerinccsatorna felé vagy dorso-lumbalis irányba történik. A discus hernia általában azért okoz drámai tüneteket, mert a sérvesedés az ideggyököt vagy bizonyos mozdulatok hatására vagy állandóan nyomja (comprimalja).

A leggyakoribb tünetek, amikor mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni:

  • végtagba sugárzó állandó- vagy időszakos zsibbadás,
  • éles hasogató fájdalom,
  • érzéskiesés
  • herébe sugárzó fájdalom
  • bénulásos tünetek (lábfejemelés, sarokra állás, lábujjhegyre állás nehezített vagy kivitelezhetetlen)
  • vizelési-, székelési zavar

A sérvesedés (discus hernia) kialakulásában általában következő tényezők játszanak szerepet:

  • hajlam (genetikai),
  • fejlődésbeli és alkati tényezők,
  • életmódbeli sajátosságok,
  • rossz statika, rossz terhelési viszonyok
  • szakszerűtlen sportolás

Tények és tévhitek a porckorongsérv kezelésével kapcsolatban:

A mai modern gerincgyógyászatban csak akkor operálnak, amikor konzervatív úton nem érünk el eredményt. Természetesen a gerincsebész kompetenciája ezt eldönteni a CT vagy MR alapján, hiszen vannak olyan esetek is, amikor csak a műtét jelent megoldást. Az új lézeres technikák alkalmazásával és szakszerű utókezeléssel a műtéti szövődményeket csökkenteni lehet.

Tévhit viszont az, hogy akinek porckorongsérve van, azt előbb, vagy utóbb megoperálják. Sajnos az ettől való félelem miatt egyesek nem fordulnak időben orvoshoz, pedig a korai diagnózis a gyógyulás szempontjából döntő fontosságú!

A porckorongsérv konzervatív úton történő kezelési módszere a McKenzie terápia, egy alapos diagnosztika alapján felépített speciális gyakorlatsor, amelynek segítségével a kitüremkedett porckorong mechanikai úton történő helyretolására törekszünk. A gyógytorna további feladata a gerinctartó izmok megerősítésével az állapot stabilizálása. Ezt a fajta kezelési módszert csak McKenzie terapeuta gyógytornász végezheti.

Tévhit az is, hogy a csontkovácsolás a porckorongsérv kezelési módszere, illetve az is téves miszerint a műtétet követően nincsen szükség utókezelésre, vagyis speciális rehabilitációra.

Az úszás kiegészítő terápiaként igen jó gyógyhatású, később pedig szintfenntartásra is igen alkalmas, de a porckorongsérvet meggyógyítani nem fogja.

Derékpántok, derékszorítók hosszú távú vagy álladó használata nem javasolt, mert az izmok pusztulásához (sorvadásához) vezethetnek. Csak terheléskor érdemes hordani őket.